Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Foto: Anders Wiklund/TT

MSB: ”Inte säkert med länkar i sms”

Uppdaterad
Publicerad

Av säkerhetsskäl innehåller sms:et från FHM och MSB inga länkar. Finland skickade däremot ut ett liknande sms för två veckor sedan, med både länkar och information på flera språk.

– Det är efter samråd med polisen som vi bestämt att göra så här, säger MSB:s kommunikationsdirektör Morgan Olofsson.

Sms:et om de nya nationella riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten, FHM, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, landar under dagen i svenskarnas mobilinkorgar. Sms:et är kortfattat och hänvisar till Krisinformation.se.

För att sms-utskicket inte ska kunna utnyttjas för desinformation och bedrägerier har man valt bort att länka till hemsidan.

– Vi är hela tiden beredda på informationspåverkan och försök till desinformation. Det är efter samråd med polisen och våra egna säkerhetsexperter som vi har kommit fram till att det inte är tillräckligt säkert med länkar i sms:et, säger Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på MSB.

Det är väldigt kortfattat, varför skickade ni inte ut mer information?

– Det viktigaste för oss var att förklara att det är nya råd som gäller från och med i dag. Sms:et är bara en del ovanpå allt annat som kommuniceras ut. En extra påminnelse, säger Morgan Olofsson.

Finland skickade länkar

I Finland skickades ett liknande sms ut den 3 december, men då med information på fyra språk – och blålänkar. Finska Social- och hälsovårdsministeriet skriver till SVT i ett mejl att de vet om riskerna med sms-länkar, men att de ändå ville nå ut med mer information. Hittills har de inte sett att det lett till några försök till desinformation eller bedrägeri.

Hur kommer det sig att ni gjort så olika?

– Vi kan inte vara hundra procent säkra på att alla förstår, men det centrala här är att nå ut brett och de allra flesta kommer att förstå. MSB och FHM har särskilda kommunikationsinsatser riktade till grupper som till exempel inte kan svenska och till barn. Här samarbetar vi bland annat med Skolverket och Myndigheten för stöd till trossamfund.

Besvikna mottagare

En del reaktioner på sms:et har bestått av förvåning och besvikelse. Var det allt? har många frågat sig och undrat varför myndigheterna gjort så stor sak av sms:et. I fredags hölls en presskonferens och exakt vad som skulle stå i meddelandet kommunicerades innan på hemsidan och av flera medier.

– Vi går ut och berättar om det för att inte skapa onödig förvirring och just för att informationen inte ska kunna missbrukas. Får man ett sms en annan dag och vi inte har berättat om det så är det inte från oss, säger Morgan Olofsson på MSB och förtydligar:

– Det här är en engångsföreteelse.

It-säkerhetsexperten David Jacoby välkomnar initiativet att gå ut med varningar och uppmaningar till allmänheten men påpekar också att det finns risker att göra det via sms.

– Rent tekniskt är inte sms det mest betrodda medlet för varningar för det är ganska svårt att verifiera avsändaren vid just sms.

SMS från FHM och MSB

• Sms:et lyder: ”Information från myndigheterna: Följ de nya skärpta råden för att stoppa covid-19. Läs mer på webbplatsen Krisinformation.”

• Skickas ut mellan klockan 09 och 19 den 14 december.

• Innehåller inga länkar/blålänkar/hyperlänkar.

• Syftet är att man ska gå in på Krisinformation.se och läsa sig till de nya nationella riktlinjerna.

Information from the authorities about covid-19 in other languages here.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.