• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/SVT/Pressbild

Misstänkt cyberattack slår mot kreditupplysning och tvättstugebokningar

Uppdaterad
Publicerad

Alltifrån a-kassor och kreditupplysning till tvättstugebokningar hos bostadsbolag har drabbats av omfattande it-problem – och de tycks fortsätta under helgen.

Detta efter att konsultbolaget Softronics, it-leverantör till hundratals kunder, utsatts för vad som beskrivs som en säkerhetsrelaterad incident.

– Det är självklart allvarligt när samhällsviktiga tjänster påverkas, säger Anna Lagerkvist, handläggare på MSB.

Sveriges a-kassor, en service- och intresseorganisation för a-kassorna,  har valt att av skyddsskäl tillfälligt stänga alla system i förebyggande syfte. Medlemmar kan för närvarande inte nå sin a-kassa. Bland annat är Kommunals a-kassa drabbad. En utredning om vad som har skett pågår med hjälp av externa säkerhetsexperter:

– Det jobbas dygnet runt och vi hoppas få en rapport  under lördagförmiddagen, säger Tomas Eriksson, kanslichef för Sveriges a-kassor. 

Han kan under lördagen inte svara på hur många personer som påverkas eller om känsliga uppgifter har läckt ut. Det finns inte heller någon prognos för när systemen kan fungera igen.

– Vi hoppas att så få som möjligt ska drabbas av fördröjningar och vi gör allt vi kan för att minimera skadorna.

Bostadsbolag drabbade

Problemen beror på störningar hos konsultbolaget Softronic, som utöver a-kassorna har hundratals andra kunder.

UC, Sveriges största leverantör av digitala företags- och konsumentinformationstjänster, fackförbundet Byggnads och det kommunala bostadsbolaget Huge Bostäder i Huddinge är några av Softronics kunder som drabbats. Bostadsbolaget har problem med bland annat telefoni, tvättstugebokningar och felanmälningar. 

– Det är knepigt att inte ha möjlighet att kommunicera med våra hyresgäster. Nu sätter vi ut information i alla trapphus och använder Facebook. För medarbetarna ligger en del av systemen nere, vi kommer till exempel inte åt ekonomisystemet, säger bolagets presskontakt Anders Sundqvist.

Softronic vill inte ge några intervjuer. I ett pressmeddelande på fredagen skriver bolaget: ”På grund av en säkerhetsrelaterad incident har vi under natten, i förbyggande syfte, valt att stänga ner all nätverkstrafik till Softronics driftmiljöer. Detta innebär att flera av våra kunders system för närvarande är otillgängliga. Tillsammans med branschexperter arbetar vi för att minimera påverkan”.

MSB: ”Självklart allvarligt”

Sveriges a-kassor har lämnat en redovisning till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och gjort en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). IMY får normalt in 100-130 anmälningar i veckan, och meddelar att man inte har sett någon ökning av antalet anmälningar den här veckan eller föregående. 

MSB ser allvarligt på händelsen, men kan inte gå in på några detaljer om redovisningen som a-kassorna har lämnat till myndigheten. 

– Det är självklart allvarligt när samhällsviktiga tjänster påverkas. Vi följer händelsen och har beredskap dygnet runt om det skulle behövas rådgivning eller stöd, säger Anna Lagerkvist, handläggare på MSB.

Har du drabbats av cyberattacker? Tipsa oss: svtnyheter@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.