• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Inrikesminister Mikael Damberg frågas ut i konstitutionsutskottet om tillgången på skyddsmaterial under pandemins början. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Damberg: ”Sverige hade kunnat ha en bättre beredskap”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige hade som nation kunnat ha en bättre beredskap när det kommer till skyddsutrustning i pandemins inledning.  

Det menar inrikesminister Mikael Damberg (S) som i dag frågas ut i konstitutionsutskottet.

Riksdagens konstitutionsutskott håller under våren utfrågningar för at granska regeringens agerande under coronapandemin.

Under tisdagen frågas inrikesminister Mikael Damberg (S) ut om bland annat tillgången på skyddsutrustning under pandemins inledning.

Damberg menar att kommuner och regioner inte hade de lager med skyddsmaterial som en kris kräver och att man var beroende av just-in-time-leveranser som gjorde systemet sårbart.

”Vi agerade snabbt”

– Det är klart att de finns mycket som hade kunnat vara förberett på ett annorlunda sätt. Sverige hade inte de beredskapslager som vi en gång hade. Bara jämför med Finland som inte monterade ner det civila försvaret efter kalla kriget utan behöll det. Ur det perspektivet hade Sverige som nation kunnat ha en bättre beredskap, säger han under utfrågningen.

Enligt honom var kommunerna och regionerna medvetna om bristerna när pandemin tog fart. Samtidigt tar han upp ansvarsprincipen och framhåller att det är myndigheternas ansvar att det finns skyddsutrustning på plats.

– Vi följde noga och agerade snabbt när regionerna kom in med en begäran om stöd. Tre dagar efter begäran gav vi Socialstyrelsen en operativ roll som den normalt inte har, säger Damberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet