Dan Eliasson tillträdde som generaldirektör för MSB i mars 2018. Nu lämnar han posten efter den hårt kritiserad resan till Kanarieöarna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Dan Eliasson avgår

Uppdaterad
Publicerad

Dan Eliasson har begärt att få lämna uppdraget som generaldirektör för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Skälet för mitt ställningstagande är att MSB som myndighet ska få bästa möjliga förutsättningar att genomföra sitt viktiga uppdrag, säger han själv i ett pressmeddelande.

Tidigare i veckan kallade inrikesminister Mikael Damberg till ett möte med Dan Eliasson. Orsaken är den kritiserade resan till Kanarieöarna som MSB-chefen genomförde över nyår.

Nu skriver MSB i ett pressmeddelande att Eliasson själv tagit initiativ till ett möte redan idag för att diskutera den uppkomna situationen.

Eliasson har diskuterat möjligheten att fortsätta sitt arbete som generaldirektör. Han ser det som svårt givet de reaktioner som finns och därtill försvårar dessa reaktioner även för MSB att genomföra sitt viktiga uppdrag. Inrikesminister Mikael Damberg uttryckte i samtalet att han har förståelse för detta och att han delar bedömningen. Därför har Dan Eliasson i dag bett om förflyttning från sitt jobb som myndighetschef och generaldirektör för MSB”, skriver myndigheten.

”Det viktiga är inte jag som person”

– Det viktiga är inte jag som person. Det viktiga är hur vi som samhälle hanterar pandemin och att allt fokus är på den otroligt viktiga uppgiften, säger Dan Eliasson själv i pressmeddelandet.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att han delar uppfattningen. Regeringen har godkänt hans begäran och Eliasson får som brukligt en tjänst inom regeringskansliet efter sin avgång.

– Vi hade ett samtal tidigare idag. Han väljer att avgå. Jag lyssnade på honom och delar hans bedömning. MSB som myndighet måste fungera under pandemin. Dan Eliasson missbedömde det här och det har fått stora konsekvenser, säger Damberg till SVT.

”Har försvårat”

MSB uppger att Eliasson meddelade ledningsgruppen på myndigheten sitt beslut vid 15-tiden på onsdagen.

– Det är bara att konstatera att det här har gjort att vi inte kunnat prata om vårt uppdrag. Det är bedömningen som Dan Eliasson gör, som Mikael Damberg gör och som även jag delar. Det har försvårat ett viktigt arbete, säger Morgan Olofsson, kommunikationschef på MSB.

Dan Eliasson tillträdde som generaldirektör för MSB i mars 2018. Han har tidigare varit bland annat Rikspolischef samt generaldirektör för Försäkringskassan och Migrationsverket.

SVT söker Dan Eliasson och MSB. Myndigheten uppger att Eliasson inte kommer att kommentera beslutet vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.