Foto: TT

”Dansen kring välfärden fortsätter”

Publicerad
Analys ·

Dansen kring välfärden fortsätter enligt vad som tycks vara en förutbestämd ritual. Regeringen presenterar förslag om att stoppa vinsterna, kritikerna varnar för konsekvenserna. Ändå vet alla att förslaget inte kommer att bli verklighet.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Debatten har pågått i mer än ett decennium. En del har hunnit byta åsikt under tiden, andra håller benhårt fast vid tidigare ståndpunkter. Debatten om vinster i välfärden har blivit en följetong i svensk politik. Och den lär fortsätta.

Vid dagens presskonferens i riksdagen presenterade regeringen och Vänsterpartiet en lagrådsremiss för att begränsa vinster i privata företag inom skattefinansierad skola och omsorg. Förslaget innehåller en del smärre justeringar jämfört med vad som varit känt sedan tidigare.

Även om regeringen utåt håller god min är den enkla sanningen att dagens presskonferens ska ses som regeringens officiella tack till Jonas Sjöstedt (V) för att han hjälpt Stefan Löfven (S) att sitta kvar som statsminister under mandatperioden.

Otacksam uppgift

I utbyte mot Vänsterpartiets stöd för regeringens budgetar åtog sig regeringen att före valet lägga fram ett förslag om att begränsa vinster i välfärden. Den otacksamma uppgiften föll på civilminister Ardalan Shekarabi (S) som åter tvingas driva en fråga som på förhand är dömd att misslyckas.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt tycks inte riktigt ha tagit in att förslaget inte kommer att bli verklighet. På presskonferensen idag talade han belåtet om att det nu blir stopp för vinstjakten.

Kommer sannolikt aldrig att genomföras

Men sanningen är att så länge både de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna säger nej till det här förslaget kommer det aldrig att genomföras. Och med tanke på hur opinionsmätningarna ser ut idag tycks inte läget heller förändras efter valet. Den enda förhoppningen för dem som vill ha vinstbegränsningar är alltså att Sverigedemokraterna ska ändra sig.

I normala fall lägger en regering enbart fram propositioner som man bedömer att det finns en möjlighet att få igenom riksdagen. Förklaringen är enkel. En regering som röstas ner allt för många gånger i riksdagen förlorar sin auktoritet.

Och eftersom det sedan länge är väl känt att de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna säger blankt nej till det här förslaget saknas alltså förutsättningar för en majoritet.

Fjäder i hatten för Sjöstedt

Att regeringen ändå presenterar förslaget beror på den överenskommelse som tidigt under mandatperioden träffades mellan regeringen och Vänsterpartiet. I utbyte mot stöd för regeringens budgetar lovade Socialdemokraterna och Miljöpartiet att ett förslag om vinstbegränsningar skulle läggas fram. Och det är det som levereras idag.

För V-ledaren Jonas Sjöstedt är dagens presskonferens en fjäder i hatten, i alla fall inför de egna anhängarna. Trots att förslaget kommer att röstas ner i riksdagen ses det som en delseger för partiet. Avsikten är att frågan ska drivas vidare i höstens valrörelse. Jonas Sjöstedt hoppas att det ska kunna lyfta partiet i höstens val. Också Socialdemokraterna hoppas få draghjälp av förslaget i valdebatten.

Men frågan är politiskt komplicerad även om opinionsundersökningar visar att det finns en bred majoritet bland väljarna som är kritiska till att privata företag plockar ut vinster från företag verksamma inom välfärden. Bland väljarna finns nämligen också ett brett stöd för valfrihet, till exempel att elever och föräldrar ska kunna välja skola. Och kritikerna varnar för att många av de nu verksamma aktörerna kommer att tvingas lägga ner med dagens förslag till vinstbegränsning.

Inte en självklar valfråga och röstmagnet

Förra valet visade också att den här frågan inte är en självklar röstmagnet. Vänsterpartiet ägnade hela förra mandatperioden åt att i praktiken enbart driva frågan om vinstförbud, men fick ändå bara 5,7 procent av rösterna.

Den enda rimliga förklaringen är att även om väljarna är emot dessa vinster, så tycks inte frågan påverka röstningsbeteendet särskilt mycket. Andra frågor är alltså mer avgörande för vilket parti man lägger sin röst på.

Och som läget ser ut just nu tycks inte vinstfrågan bli en av de stora valfrågorna. I stället domineras den politiska debatten av integration, kriminalitet och hur samhället ska möta vågen av skottlossningar, gängkriminalitet och organiserad brottslighet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.