”Där ljuger hon faktiskt”

Uppdaterad
Publicerad
Riksdagsledamoten Hanna Wigh har öppet berättat om att hon ska ha blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp av en partikollega och säger att SD har en dålig kvinnosyn. Men SD:s gruppledare Mattias Karlsson slår ifrån sig kritiken och menar att beskrivningen av kulturen inom SD inte stämmer.
– Vi har en historik som går decennier tillbaka som gäller att stå upp för kvinnors trygghet, säger han.

Hanna Wigh har under de senaste dagarna berättat om både ett sexuellt övergrepp som hon ska ha utsatts för av en partikollega och om en kultur inom Sverigedemokraterna där visselblåsare blir smutskastade, trakasserade eller uteslutna ur partiet.

Mattias Karlsson, SD:s gruppledare, hävdar dock att beskrivningen av partikulturen är helt fel.

– Jag vill inte fälla någon dom om ifall en brottslig gärning har begåtts, däremot, andra saker som hon säger om hur partiet fungerar, vilken kultur vi har och så, där har hon uppenbarligen fel och där ljuger hon faktiskt, säger Mattias Karlsson.

”Står upp för kvinnors trygghet”

Han tror inte att den senaste tidens händelser kommer att påverka förtroendet för partiet.

– Vi har en väldigt väl utvecklad politik när det gäller att stå upp för kvinnors trygghet. Om det här skulle urholka det tycker jag att det skulle vara tragiskt. Jag tycker att vi har tagit vårt ansvar, säger Mattias Karlsson.

Ord står mot ord

Oenigheten inom partiet stannar inte kring diskussionen om partikultur. En brinnande fråga just nu är vad som sades och inte sades på det möte som Hanna Wigh hade med partisekreterare Richard Jomshof i maj.

Enligt Hanna Wigh ska hon då ha informerat partistyrelsen om det sexuella övergrepp hon blivit utsatt för, men Mattias Karlsson hävdar motsatsen.

– Det har varit väldigt många turer, många möten och så. Det här mötet i maj, då verkar Richard ha bilden av att Hanna berättade om att hon upplevde att hon var utsatt för förföljelse på något sätt, saker som hon upplevde som väldigt obehagliga, saker som skulle kunna utgöra brottslig gärning.

Vet du om hon nämnde ifall ett sexuellt övergrepp hade begåtts eller inte?

– Det vet inte jag, för jag var ju inte närvarande på det mötet.

Men vad har Richard Jomshof sagt till dig?

– Hans bild var att hon hade upplevt att någon hade varit fysisk mot henne på något sätt, men att han inte uppfattade det då som att det hade varit en våldtäkt, vilket är det hon har beskrivit nu.

Fysisk på något sätt, kan du specificera vad du menar?

– Nej, det kan jag faktiskt inte göra, för det är vad Richard Jomshof har sagt till mig. Jag var själv inte med på det mötet så det är bättre att du ställer de frågorna till honom.

LÄS MER: Övergreppsanklagad SD-ledamot tar time-out

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-ledamot anklagas för sexbrott

Mer i ämnet