Övergreppsanklagad SD-ledamot tar time out. Foto: TT

Övergreppsanklagad SD-ledamot tar time out

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten i Sverigedemokraterna som anklagas för sexuella övergrepp av partikamraten och riksdagsledamoten Hanna Wigh tar time out enligt Sverigedemokraterna, skriver Expressen. Åklagarmyndigheten meddelar att en förundersökning har inletts.

Samtidigt har Expressen varit i kontakt med SD-riksdagsledamoten som anklagas för sexuella övergrepp mot Hanna Wigh.

– Jag befinner mig i en bisarr mardröm, säger han till Expressen.

– Vår förhoppning är att polisen ska kunna reda ut anklagelserna så att sanningen kommer fram, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge till tidningen.

Hanna Wigh anklagar i TV4:s Kalla Fakta en högt uppsatt riksdagskollega för att ha utsatt henne för sexuella övergrepp för två år sedan.

Partiledaren Jimmie Åkesson har flera gånger upprepat att han inte känt till händelserna och inte vet vilken person anklagelserna berör.

”Anklagelserna är falska”

Henrik Vinge säger till SVT att han fick reda på namnet från Hanna Wigh på tisdagsmorgonen och att han då kontaktade mannen som anklagas.

– Han vill medverka i utredningen i den mån han kan och tycker själv att han är falskt anklagad för det här.

Den anklagade ska enligt SD medverka fullt ut i utredningen och är inte längre i tjänst.

Förundersökning inledd

Chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökningen efter Hanna Wighs anklagelser om sexualbrott.

– Efter att ha hört vad kvinnan har sagt i media gör jag bedömningen att det finns anledning att anta att ett sexualbrott är begånget. Jag har därför inlett en förundersökning, säger Maria Sterup, i ett pressmeddelande.

Eftersom misstankarna rör en riksdagsledamot kommer Särskilda åklagarkammaren att handlägga ärendet.

– Nu kommer jag att vidta utredningsåtgärder för att säkra bevisningen i målet, säger Maria Stenerup, enligt pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-ledamot anklagas för sexbrott

Mer i ämnet