”SD måste städa upp i partiet”

Uppdaterad
Publicerad

Socialminister Annika Strandhäll (S) reagerar starkt på det påstådda sexuella övergrepp som rapporterats från Sverigedemokraternas riksdagskansli.

– Det är avskyvärt. Nu måste Sverigedemokraterna städa upp i partiet, säger hon.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Hanna Wigh har berättat om hur hon utsatts för ett sexuellt övergrepp på SD:s partikansli. Imorse gästade hon SVT:s Morgonstudion. En annan av gästerna var socialminister Annika Strandhäll (S). Utanför studion talade de båda med varandra.

– Jag sa till henne att jag förstår att det kräver väldigt mycket mod för att våga gå ut på det här sättet som Hanna Wigh har gjort och berätta så öppet och naket som hon har gjort.

SD-ledamot anklagas för sexbrott

– Ingen människa ska behöva utsättas för det här, det spelar ingen roll vilken politisk färg man har. Det är avskyvärt, säger Annika Strandhäll (S).

På Twitter skriver Annika Strandhäll bland annat att hon blir provocerad av att SD-ledningen vägrar kännas vid problemet och hon lägger ut denna bild:

”Beklagansvärt att Wigh inte får stöd”

Hon blev väldigt starkt berörd efter att ha tittat på Kalla Faktas reportage i går.

– Jag har själv blivit utsatt för svansen på det här partiet och jag kan tänka mig vad hon kommer bli utsatt för nu.

Hon menar att det är beklagansvärt att Sverigedemokraterna inte tar ansvar och stöttar Hanna Wigh efter det som hon berättat.

– Det var inte en enskild och isolerad händelse som rapporterades i Kalla Fakta igår, utan det var ett händelseförlopp under flera år och som landade i det här hemska sexuella övergreppet i Riksdagen. Där hon naturligtvis ska känna sig trygg som folkvald politiker.

Nu menar hon att Sverigedemokraterna måste ta ett större ansvar för det som hänt.

– Man måste städa upp i det här partiet och ta vittnesmålen på största allvar.

”I riksdagen ska vi stifta lagar, inte bryta mot dem”

Även Hans Wallmark, vice gruppledare för Moderaterna anser att anklagelserna om sexuella övergrepp i riksdagen är allvarliga och att SD:s partiledare Jimmie Åkesson har ett stort ansvar att hålla ordning på sitt parti.

– Det ligger på hans ansvar att gå till botten med detta. Då duger det inte att vara undfallande eller försöka tysta ned. Nolltolerans är det som gäller. I riksdagen ska vi stifta lagar, inte bryta mot dem.

LÄS MER: Lämnar SD – uppges ha utsatts för sexuella övergrepp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-ledamot anklagas för sexbrott

Mer i ämnet