”Strategi från partiledningen”

Uppdaterad
Publicerad

Partiledaren Jimmie Åkesson säger att information om sexuella övergrepp inom Sverigedemokraterna inte kommit fram inom partiet. Hanna Wigh som larmade om sexuella övergrepp, berättar dock att hon larmat flera i partiledningen och att det hela bara handlar om strategi.

I går i TV4:s Kalla Fakta berättade Sverigedemokraternas riksdagsledamot Hanna Wigh att hon lämnar partiet. Detta i protest mot hur sexuella övergrepp och ekonomiska oegentligheter hanteras. Hon säger själv att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp på SD:s partikansli av en hög uppsatt riksdagskollega.

Partiledaren Jimmie Åkesson säger till TV4 att informationen inte kommit fram inom partiet och att den definitivt inte har nått honom.

– Vi har inte fått den här informationen alls, det är nytt för oss och än så länge vet vi inte vem det är som skulle ha gjort det här, säger han till TV4:s Nyhetsmorgon

”Åkesson ljuger”

Hanna Wigh, som gästade SVT:s Morgonstudion, berättar att hon larmade till flera partikamrater.

– Jag har pratat med partisekreteraren (Richard Jomshof), en VU-ledamot och tjänstemän på kansliet utan att få något gehör, säger hon.

Ljuger Jimmie Åkesson då?

– Ja, jag vill påstå att han gör det, säger Hanna Wigh.

Hon menar dock att det hela handlar om strategi från partiledningen.

– Det är väl taktiskt att föra fram Jimmie och hans ”jag vet ingenting om detta strategi”.

Hon menar att Jimmie Åkesson sedan han kom tillbaka från sin sjukskrivning i mars 2015 är en ”politisk maskot” som ska hållas helt ren från kunskap om frågor som rör partiet.

– Det är en taktik att hålla Jimmie Åkesson så oinformerad som möjligt.

Imorse träffade Hanna Wigh Jimmie Åkesson i TV4:s korridorer. Hon berättade då för Åkesson vem som utsatt henne för sexövergrepp. Trots detta säger han strax efteråt i både TV4 och i Aftonbladets sändning att han inte vet vem som har gjort det.

– Jag blev väldigt förvånad, när han gång på gång upprepade att han inte vet vem det

”De har vetat om det hela tiden”

är, trots att jag bara minuter innan har givit honom den informationen, säger Hanna Wigh till SVT Nyheter.

Hon säger också att det är först idag som hon för partiledningen har uppgett namnet på den person som enligt henne har förgripit sig på henne.

Att Sverigedemokraterna nu valt att polisanmäla kallar hon för strategi för att skifta fokus.

– Det har inte funnits någon önskan om att polisanmäla över huvud taget, utan det kommer nu som ett krishanteringgrepp. De har vetat om det hela tiden.

”Man ska vara snäll, tacksam och le”

– Det är en strategi som är rent utsagt kränkande enligt mig. Det visar för kvinnor att gudnåde om du pratar om att något händer, för då kommer vi att förlöjliga dig, misstänkliggöra dig och se till att det blir ännu jobbigare efteråt.

– Det är en signal man skickar till kvinnor att man ska vara snäll, tacksam och le. Och inte bekymra sig om ifall man får ett finger uppstoppat någonstans.

Hon berättar också varför hon själv inte valde att polisanmäla för två år sedan när övergreppet ska ha skett.

– Mannen som förgrep sig på mig var oerhört noggrann i att inte lämna några märken på min kropp. Jag hade därmed ingenting som fanns där och då vet jag redan där och då att det blir ord mot ord. Och det leder ingenstans.

Mannen ska ha begått flera övergrepp mot kvinnor

Enligt Hanna Wigh ska hennes förövare ha begått flera övergrepp mot kvinnor. Att han har ett ”problematiskt förhållningssätt” till kvinnor är något som Jimmie Åkesson känner till. Wigh och Åkesson har enligt henne pratat om detta redan för tre år sedan, på en privat fest.

Hanna Wigh berättar hur hennes liv förvandlade till ett helvete efter att hon slagit larm om sexuella trakasserier och ekonomisk förskingring inom partiet. I SVT:s Morgonstudion berättar hon att hon bland annat fått hotfulla lappar, inbrott och drabbats av skadegörelse och andra märkliga händelser.

– Det var fullt krig på alla fronter, säger hon.

Vill inte att hennes dotter ska växa upp i ett SD-Sverige

Hon är väldigt kritisk till ”dubbelkulturen” inom Sverigedemokraterna. Ett parti som utåt kräver hårda tag mot brott, men som enligt henne alltså trakasserar och fryser ute de som larmar om brott inom partiet.

– Det är en av de stora anledningarna till att jag lämnar partiet. Jag har en dotter och jag skulle absolut inte vilja att hon växer upp i ett Sverige lett utav Sverigedemokraterna med den kvinnosyn som de har. Det är djupt oroande. Jag vågar inte tänka på hur en sådan regering skulle arbeta i sådana frågor.

Richard Jomshof och övriga medlemmar från SD:s partistyrelse har avböjt att komma till SVT:s Morgonstudion för att kommentera frågan.

Enligt Jimmie Åkesson är läget som råder just nu inte bra.

– Det är en situation där alla går runt och misstänker alla män på kontoret för att ha gjort det här, säger han.

LÄS MER: Lämnar SD – uppges ha utsatts för sexuella övergrepp

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-ledamot anklagas för sexbrott

Mer i ämnet