Kramar har en mängd positiva hälsoeffekter, menar Helena Backlund Wasling, forskare. Starta klippet för att höra om tre saker som händer i din kropp när du får en kram. Foto: Gun Fridén/Malin Löjdkvist/Karmen Kodia

Nu får vi kramas igen – och därför är det så viktigt

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att allt fler vaccineras är det äntligen okej att omfamna sina nära och kära igen.

Det råder ingen tvekan om att kramar gör gott för kroppen – och bara lite beröring räcker långt, säger forskaren Helena Backlund Wasling:

– Man behöver inte boka en tvåtimmarsmassage utan det kan räcka med en kram då och då.

I mitten av april kom Folkhälsomyndigheten med ett efterlängtat besked – tre veckor efter första vaccinsprutan kan du kramas och träffa andra människor inomhus igen.

Kramar har en mängd positiva hälsoeffekter. Pulsen och stresshormonerna sänks, blodtrycket sjunker, du blir lugn och avslappnad.

– Man kan inte överdosera, det ska man ha klart för sig, säger Helena Backlund Wasling, forskare i neurofysiologi vid Sahlgrenska akademien.

– Man vet att vid beröring så utlöser kroppen hormonet oxytocin, det är ganska välkänt som ”lugn och ro”-hormonet. Och överallt i huden finns känselreceptorer som skickar signaler till de emotionellt kodande delarna i hjärnan som ger oss just den där känslomässiga beröringen – och gör att jag känner mig trygg, sedd och bekräftad.

Lite beröring räcker långt

Det krävs inte särskilt mycket beröring för att få de positiva hälsoeffekterna. En lite längre hälsningskram eller en hand på axeln kan räcka långt.

– Det har gjorts experiment när personer ska upp på scen och prestera och kanske har haft scenskräck. En kram eller att en närstående höll en i handen innan hade väldig positiva effekter, bidrog till lugn och mindre prestationsångest, säger hon.

”Ska vara del av varje människas vardag”

Hur viktig beröringen är skiftar från person till person. Men generellt finns ett starkt samband mellan social samhörighet och god fysisk hälsa, menar Helena Backlund Wasling.

Att gå länge, kanske flera månader, isolerad och utan beröring kan leda till negativa hälsoeffekter, nedstämdhet och till och med depression.

– Beröring är oerhört nödvändigt för hur vi mår som sociala personer. Tänk på det lilla nyfödda barnet som inte hade kunnat överleva utan beröring. Det behovet har vi med oss hela livet. Beröring ska vara en del av varje människas vardag.

Starta videon för att höra om tre saker som händer i kroppen när du kramas!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.