Foto: Leif R Jansson/TT

Därför betalar du mer i frakt till grannen – än runt halva jordklotet

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan det egentligen vara så billigt att beställa småpaket som måste fraktas över nästan hela jorden, när frakten till släktingen i grannbyn är så mycket dyrare? Förklaringen är ett sällan uppmärksammat postavtal som gör att du betalar flera gånger mer än kinesiska posten.

För att förstå hur det kan vara möjligt att den där julklappen kommer till synes fraktfritt till dig i Sverige ända från Kina, när det kostar en betydligt större slant för dig som köpare att skeppa samma paket vidare till dina närmaste sörjande inom rikets gränser, så krävs en liten historielektion.

Välkommen till sagan om hur Världspostföreningen (UPU) kom till, och det system som sedan snart 50 år tillbaka innebär att rikare länder som Sverige subventionerar ”terminalavgiften” paket från fattigare. Ett system som enligt Post- och telestyrelsen kostar Postnord hundratals miljoner årligen.

Poststrulet

– Det betyder att de inte behöver betala en särskilt stor del av utdelningskostnaden i Sverige vilket innebär att Postnord går med förlust på just den punkten. Postnord blir inte ersatta för sina kostnader helt enkelt, säger Emma Maraschin, chef för enheten för posttillsyn vid Post- och telestyrelsen (PTS) som har ansvar för frågan.

Hur gick det då till?

För 144 år sedan föddes UPU, som ett sätt för världens länder att samordna världens post och det är numera ett FN-organ. Först för snart 50 år sedan infördes så ett internationellt postsystem som delade upp världens länder i fyra kategorier – från A till D, från mest till minst industrialiserade.

De rikaste länderna gick med på att axla en större del av kostnaderna för frakt länder emellan, och i praktiken subventionera en del av fattigare länders postkostnader.

Många gånger dyrare

Det som subventioneras är närmare bestämt den avgift Postnord tar ut av exempelvis China Post för att frakta ett paket inom Sverige, efter att det passerar gränsen hit.

Och skillnaden är stor, enligt Postnord som uppger följande hypotetiska exempel:

För att inom Sverige frakta en försändelse som väger 250 gram får Postnord 10 kronor och 40 öre av China Post. Hade samma paket skickats inom Sverige med tjänsten ”Skicka lätt” så hade det kostat 58 kronor – mer än fem gånger så mycket.

Vita huset hotar lämna

Men efter en lång tillvaro i relativ osynlighet lever det avtalet i dag farligt. Inte minst sedan USA:s president Donald Trump fick nys om vad han och många med honom ser som en orättvis handelsfördel. Särskilt för Kina som än i dag räknas som ett D-land, trots att man industrialiserats kraftigt och i dag har en massiv internationell e-handel.

Det är inte bara i USA som man muttrat surt om vad man ser som en orättvis obalans. Men att få till en förändring är inte det lättaste. Det kräver att en majoritet av länderna ställer sig bakom en ändring i terminalavgiftssystemet, och länderna i kategori A är förhållandevis få jämfört med de i C och D.

Missnöje pyr i Sverige

Missnöjet finns även i Sverige, något bland annat Dagens Nyheter rapporterat om. Både bland inhemska e-handlare, vissa politiker och tjänstemän.

Emma Maraschin framhåller att man på PTS är positiv till internationellt samarbete men man är inte heller helt nöjd med dagens system.

– I vårt fall så får Postnord subventionera ett antal länders postdistribution. Till exempel Kina vilket är kostsamt för vår operatör, säger hon.

Är du drabbad? Här kan du ställa frågor till Postnords vd som ska intervjuas i Morgonstudion.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poststrulet

Mer i ämnet