Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Storyblocks/SVT

Därför gäller inte väskförbudet alla evenemang

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har infört ett totalförbud mot väskor på stora evengemang. Men beslutet gäller inte riktigt alla evenemang och samtidigt som väskförbudet ska införlivas växer nu förvirringen – framförallt hos de arrangörer som är ansvariga för väskförbudet.

Den 17 augusti 2023 beslutade Säpo att höja terrorhotnivån i Sverige från tre till fyra på en femgradig skala. Med anledning av det inför polisen nu ett totalförbud mot väskor på samtliga större evenemang i Sverige. Beslutet gäller från den 1 november – men inte för alla evenemang.

Tillstånden avgör när väskförbudet gäller

När SVT pratar med polismästare Per Engström på Nationella operativa avdelningen, säger han att polisen kommer införa väskförbudet ”successivt”. Det betyder att de arrangörer som ansökt om tillstånd längre fram i tiden, eller för en lång tid framöver inte omfattas av väskförbudet.

Om en arrangör har ansökt om tillstånd för en konsert i mars, då omfattas inte den konserten av väskförbudet?

– Det är korrekt. Har man fått ett tillstånd så är det dessa förhållanden som gäller, säger han.

Med tanke på den aktuella hotbilden, ser ni inte några risker med att ha evenemang längre fram i tiden som inte omfattas av förbudet?

– Vi höjer inte för att krångla till det. Det här är ett beslut för att höja säkerheten och tryggheten i framtiden.

Kritik om otydliga direktiv

Men förvirring hos flera arrangörer råder. När SVT Kulturnyheterna pratar med Umeå Folkets hus inför systerduon First Aid Kit:s stundande konsert vet de inte hur de ska agera. Kungliga Dramaten tolkar det som att väskförbudet inte gäller dem. Och när SVT Stockholm pratar med Stockholms filmfestival, som går av stapeln nästa vecka, säger de att ”förbudet är otydligt”.

– Polisen behöver bli tydligare med till exempel publikantal och vi hade gärna fått reda på detta i förväg, säger Dharma Garde Palme som är producent för Stockholm filmfestival 2023.

Polisens nya besked: Framkommit synpunkter

Per Engström tror dock inte att det finns någon risk för förvirring bland arrangörer framöver.

– Har man sökt tillstånd nu eller tidigare så kommer man ju få genomföra det med de regler som gäller nu, säger han.

På fredagen meddelade dock polisen att väskförbudet får ett nytt undantag, med anledning av allmänhetens synpunkter: skötväskor.

– Vi har haft en dialog med evenemangsbranschen där det tillkommit nya synpunkter, säger Anna Engelbert, presstalesperson hos polisen till Ekot.

Tre snabba om väskförbudet:

Vilka evenemang omfattas av beslutet om väskförbud?

Alla större evenemang i Sverige omfattas av beslutet. Det betyder att alla konserter, festivaler och idrottsevenemang som är tillståndspliktiga eller anmälningspliktiga omfattas av ett totalt väskförbud för publika besökare.

Vad är ett större evenemang? Hur många besökare är det?

Det finns ingen uttalad gräns för detta utan det sker en individuell prövning i varje enskilt fall, polisen kommer då meddela arrangören vilka villkor det är som gäller för just det evenemanget. Det finns för sportevenemang en viss vägledning, bland annat så omfattas Allsvenskan, Superettan, SHL och Hockeyallsvenskan.

Vem omfattas av beslutet?

Alla besökare som är publik till ett evenemang kommer omfattas, men det är arrangören av evenemanget som ansvarar för att villkoren uppfylls.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.