Lena Hallengren (S) presenteras som ny barn-, äldre- och jämställdhets­minister under en pressträff i Rosebbad i Stockholm. Foto: TT

Därför gör Stefan Löfven ett tryggt och ospännande val

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Lena Hallengren är kanske inte den mest glittrande utnämningen man kan tänka sig. Man skulle till och med kunna kalla den ospännande. Men Lena Hallengren är ett tryggt val för en statsminister som vill riskminimera inför valrörelsen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

En regeringsombildning var väntad efter Åsa Regnérs sorti ur regeringen. Visst, Stefan Löfven hade kunnat fördela Regnérs arbetsuppgifter på andra statsråd fram till valet, men med tanke på regeringens jämställdhetsprofil hade det förstås varit politiskt otänkbart.

Valet föll på Lena Hallengren som trots en ganska låg profil i riksdagen faktiskt har flera tunga uppdrag bakom sig.

Redan 2002 utnämndes hon till biträdande utbildningsminister och ungdomsminister av dåvarande statsministern Göran Persson. Efter valförlusten 2006 tog hon plats i riksdagen, där hon suttit sedan dess. Hon har varit ordförande i trafikutskottet, vice ordförande i socialutskottet och fram till idag ordförande i utbildningsutskottet. Den politiska erfarenheten är det alltså inga problem med.

Undanskymd tillvaro

Däremot har Lena Hallengren fört en ganska undanskymd tillvaro i den politiska debatten. Hon har inte tagit särskilt stor plats som opinionsbildare. Det låter kanske paradoxalt men det är kanske just de egenskaperna som Stefan Löfven fallit för när han nu utser henne till statsråd.

Att våga sig på en vildare utnämning så här tätt inpå valet är inget Löfven är intresserad av. Alltför mycket ligger i potten.

Undviker skada

En utnämning till en ministerpost med begränsad betydelse för valresultatet innebär så här tätt inpå valet ett visst mått av risktagande. En person med fallenhet för kontroversiella uttalanden, eller med skelett i garderoben, kan åstadkomma betydligt mer skada än nytta för regeringen. Särskilt när valet hålls om bara drygt ett halvår.

Men vore det inte en frisk fläkt att efter Metoo-debatten utnämna en mer spännande politiker som ny jämställdhetsminister? Uppenbart tycker inte Stefan Löfven det. Dessutom visar opinionsmätningarna att jämställdhetsfrågan knappast kommer att avgöra valet. Inte ens Feministiskt initiativ har lyckats få luft under vingarna efter den omfattande mediedebatten i spåren av Metoo.

I stället tycks det som att Lena Hallengren ser frågan om assistansersättningen som sin kanske viktigaste arbetsuppgift. Också detta är ett uttryck för riskminimerande. Genom förslagen att skärpa reglerna för assistansersättning har regeringen utsatt sig för hård politisk kritik. Nu ska Lena Hallengren uppenbart försöka göra ett omtag här.

Försiktig general

Stefan Löfven har dessutom med tiden gjort sig känd som en försiktig general när det gäller utnämningar. Hans första regeringsbildning hösten 2014 innehöll flera oprövade kort, men inget av dem visade sig vara någon större tillgång. I stället är det ministrarna med erfarenhet som lyckats bäst i hans regering. När Löfven på presskonferensen i Rosenbad idag motiverade sin utnämning lyfte han också särskilt fram Lena Hallengrens breda erfarenhet som politiker.

Begränsat inflytande

Dessutom rycker valet allt närmare. En ny minister har bara drygt ett halvår på sig att komma in i uppdraget för att kunna göra några större avtryck i debatten. Även här har Lena Hallengren en fördel av att ha varit minister förut. Men några nya regeringsförslag kommer hon inte att kunna ha något större inflytande på. Propositionslistan för våren är redan spikad.

Den samlade slutsatsen är alltså att det är fullt logiskt att statsministern i det här skedet av mandatperioden väljer trygghet och ett visst mått av tråkighet framför djärvhet och gnistrande utstrålning.

Alltför mycket står på spel den 9 september för att Stefan Löfven ska våga utmana ödet genom valet av en ny jämställdhetsminister.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.