Charlotta Friborg, ansvarig utgivare SVT Riksnyheter Foto: Stina Stjernkvist, SVT

Därför granskar SVT klimatskeptikerna

Uppdaterad
Publicerad

Få ämnen rör upp så starka känslor som nyhetsrapportering om klimatet. Vissa menar att SVT har rapporterat för lite i den här för framtiden så viktiga fråga. Men så finns också en liten, men högljudd, grupp som menar att vi rapporterar osakligt i frågan. De hänvisar till studier som visar på helt andra resultat än vad FN:s klimatpanel IPCC gör.

Vi bestämde oss för att granska några av de påståenden och rapporter som de så kallade klimatskeptikerna hänvisar till. Som utgångspunkt valde redaktionen att granska uttalanden av några av dem som är vanligast förekommande i debatten. Vi har valt ut ett axplock av de påståenden som görs. Att granska allt som påstås är inte möjligt.

Ingen av de debattörer vi granskat har velat ställa upp på en bandad intervju för SVT Nyheter (Se uppdaterad information längst ned i texten).

Vi ville ställa precisa frågor för att få svar på vilken grund de bygger sina påståenden på.

Det är vår uppgift som journalister att granska olika perspektiv på samhällets viktigaste frågor. Men det är inte vår uppgift att ge utrymme åt perspektiv som visar sig vara felaktiga eller illa underbyggda. I det här fallet har vi dock valt att lyfta fram några av de argument som används av klimatskeptiker. Vi har velat genomlysa och granska sanningshalten i dem.

Klimatskeptikerna är en liten men högljudd grupp som har inflytande i samhällsdebatten och som också påverkar opinionsbildare och folkvalda politiker. I den bemärkelsen är de makthavare och aktörer. Därför har SVT Nyheter valt att syna deras argument.

Uppdatering 15 september: De kända klimatdebattörer som SVT intervjuat har beretts möjlighet att kommentera i bandad intervju. Riksdagsledamoten Jan Ericson (M) har påpekat att han getts möjlighet att kommentera i skrift men inte att medverka i en bandad intervju. (Jan Ericsons inställning till FN-rapporten har redovisats tydligt i vårt inslag.)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.