Så sprider klimatskeptiker falska uppgifter på nätet

Uppdaterad
Publicerad

De använder underkända vetenskapsrapporter och feltolkar statistik. SVT Nyheter har granskat metoderna som används av klimatskeptiker.

- Jag ser nu hur deras felaktiga påståenden börjar leta sig in på ledarsidor och i etablerade medier, säger Maths Nilsson, författare till boken ”Spelet om klimatet”.

IPCC:s rapport i augusti i år slog fast att klimatet nu förändras med stor hastighet, som saknar motstycke tusentals år tillbaka. 

Metoderna som klimatskeptikerna använder för att sprida desinformation är bland annat att feltolka rapporter genom att välja ut egna årtal ur mätserier, hänvisa till underkända vetenskapsrapporter eller till vanliga blogginlägg, visar SVT:s granskning.

Klimatskeptikerna publicerar sig i alternativa, digitala medier. En av de mest aktiva är ingenjören Elsa Widding, med Youtubekanalen ”Klimatkarusellen”.

Klimatskeptikern erkänner fel

SVT har gått igenom hennes påståenden på Youtube och valt ut en rad exempel som vi bett henne förklara. Hennes svar visar att hon inte accepterar den etablerade klimatforskningen.  

Ett av Elsa Widdings påståenden är att klimatforskarna refererar till 160 år gamla experiment om koldioxidens förmåga att absorbera värme och att försöken inte skulle ha gjorts om i modern tid.  

Men påståendet stämmer inte. Det sker hela tiden forskning om koldioxiden i atmosfären, senast i år då NASA gjorde en stor satellitmätning som uppmätte en ökad växthuseffekt från koldioxid i atmosfären.

Efter SVT:s granskning tillstår Elsa Widding att hon har fel.

Hennes video nummer 40, som innehöll det felaktiga påståendet, plockades ned från Youtube för att sedan återpubliceras igen på tisdagskvällen. 

Författaren: ”Samma lögner om och om igen”

Författaren Maths Nilsson har nyligen utkommit med en bok, ”Spelet om Klimatet”, där han granskar personer som försöker så tvivel om klimatforskarnas slutsatser, i syfte att förhindra politiska beslut. Han är bekymrad.

- Jag ser nu hur deras felaktiga påståenden börjar leta sig in på ledarsidor och i etablerade medier. Det är samma lögner som dyker upp om och om igen.  

Han och andra experter SVT talat med ser tecken på att klimatskeptikernas faktaresistens mot etablerad forskning vinner mark. I en SOM-undersökning gjord av Göteborgs universitet i somras fick deltagarna ta ställning till påståendet att  ”kllimatförändringarna i huvudsak är orsakade av mänskliga aktiviteter”.

Deltagarna fick ange sina svar på en skala från noll till tio, där noll betyder att man anser påståendet vara helt felaktigt. Sex procent la sig kring noll och klassas därmed som klimatförnekare av forskarna. Jämfört med när studien gjordes 2019 är det en liten, men statistiskt säkerställd ökning, av antalet klimatförnekare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.