Rebecca Hellström. Foto: SVT

”Därför kollar jag brösten med ultraljud varje år”

Uppdaterad
Publicerad

Rebecca Hellström har bröstimplantat som riskerar att spricka. Trots att implantaten nu är förbjudna så måste hon själv betala för att byta ut dem.

Rebecca Hellström förstorade brösten för åtta år sedan. Hon har tränat mycket sedan hon var liten och hade länge komplex över sina små bröst. Dessutom tävlar hon i fitness, där skönhet är väldigt viktigt, vilket påverkade hennes beslut.   

– Jag har fått mycket gliringar. Att man såg ut som en karl mer än en kvinna. Jag har mått väldigt dåligt i många år. Jag kände mig inte kvinnlig helt enkelt. Det var väl det som vägde över, säger Rebecca Hellström.

Skönhet utan skydd

”Mattan drogs undan”

Rebecca blev nöjd över resultatet och kände hur självförtroendet växte. Ett par år senare fick hon höra om giftiga bröstimplantat av märket PIP på nyheterna. Hon kontaktade sin klinik för att höra vilken typ av implantat hon hade fått inopererat. Det visade sig att hon är en av 4.000 svenska kvinnor som numera lever med de förbjudna implantaten.

– Det kändes som att mattan drogs undan mina fötter. Man har väntat så länge på att fixa sin kropp och hux flux måste jag plocka ut dem. Eller ännu värre, jag kanske blir sjuk. 

Implantaten bör opereras ut

PIP-implantaten förbjöds för drygt fem år sedan då det blev känt att tillverkaren fuskat och använt sig av ett billigare industrisilikon. Det finns en risk att implantaten spricker och eftersom de innehåller ett vävnadsirriterande ämne rekommenderar Läkemedelsverket att de ska opereras ut.

– Självklart är man orolig, därför kollar jag brösten med ultraljud varje år. Man känner rätt fort om de börjar läcka. Det blir olika form på brösten och vissa känner en ilande känsla. Jag tänker på det här och oroar mig varje dag.  

Kostar 35.000

Konsumenttjänstlagen gäller inte vid den här typen av ingrepp och de flesta kliniker vill inte byta ut implantaten utan kostnad. För Rebecca skulle det kosta 35.000 kronor att göra om operationen.  

– Jag har ingen ekonomisk möjlighet till det nu. Jag förstår att det är en kostnad för klinikerna men jag tycker att det är fruktansvärt att ingen klinik vill veta av det här. Vad du än köper för produkt i det här landet så har du en garanti. Varför ska det inte innefatta skönhetsoperationer?  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skönhet utan skydd

Mer i ämnet