SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick på plats i en av norra Italiens hårt ansträngda intensivvårdsavdelningar. Foto: Filip Huygens, SVT

Därför rapporterade SVT från sjukhus i Lombardiet

Publicerad

SVT:s korrespondent Christoffer Wendick och fotografen Filip Huygens fick möjligheten att följa arbetet på en intensivvårdsavdelning i Italien.

Coronaviruset och sjukdomen Covid-19 slår just nu hårt och brutalt mot många människor i norra Italien. Dödssiffrorna stiger varje dag och sjukvården är mycket hårt ansträngd.

För att skildra detta historiska förlopp har SVT skickat ett reportageteam till Lombardiet.

Nyhetsbloggen

Det här är ett extraordinärt läge. Normalt släpper sjukhus inte in journalister på intensivvårdsavdelningar, med hänsyn till patienters integritet. Men i det här fallet gjorde läkarna och sjukhusledningen ett undantag, för att de ville visa och varna Sverige och omvärlden hur tungt coronaepidemin slår.

SVT varnade för starka bilder och skyddade patienters identitet, men självklart var det här en svår avvägning mellan integritet och vikten att ge en autentisk bild av verkligheten.

SVT Nyheter ska skildra det som händer just nu i Sverige, Europa och världen så nära som möjligt.

Därför är reportaget från intensivvårdsavdelningarna i Cremona och Milano ett viktigt tidsdokument.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet