Birgitte Bonnesen (till vänster) tvingades bort från vd-posten under onsdagen och nu riskerar Swedbank med dess styrelseordförande Lars Idermark att hamna i en än djupare kris, analyserar SVT:s Kristina Lagerström Foto: TT

Därför riskerar Swedbank-krisen bli ännu djupare

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Krisen i Swedbank är fortsatt riktigt djup och allvarlig. Dagens bolagsstämma mildrade den knappast – snarare tvärtom.

Kristina Lagerström

Ekonomikommentator

Protesterna och kritiken från mindre aktieägare mot styrelsen kan beskrivas som stundtals ursinnig på stämman. Ändå fick ordföranden Lars Idermark, tack vare de större aktieägarna, både ansvarsfrihet och förnyat förtroende.

På sitt första framträdande efter stämman, en presskonferens han höll i ett hörn direkt efteråt, meddelade Lars Idermark att han inte hade läst den centrala rapport till banken som visade att banken skulle kunna ha släppt igenom mycket omfattande penningtvätt i Baltikum.

Swedbank och penningtvätten

Det är ett häpnadsväckande och allvarligt uttalande, oavsett om Lars Idermark talar sanning eller inte. Det här är en så central fråga att bankens ordförande helt enkelt måste ha den kollen. Och framförallt förstå att han måste han den.

En tredjedel av börsvärdet har ändå raderats

Penningtvätt är en mycket allvarlig fråga. Blir den tillräckligt omfattande hotar den hela samhällssystem. Den i morse sparkade vd:n Birgitte Bonnesen sa själv till SVT i oktober att det är helt avgörande att just banker inte medverkar till eller möjliggör penningtvätt åt kunder. Detta eftersom bankers verksamhet bygger på förtroende, och eftersom man som stor bank är del av infrastrukturen i ett land.

Det som gör det ännu mycket värre ur aktieägarnas synvinkel är att amerikanska myndigheter inte tvekar att gå hårt åt banker som inte sköter renhållningen när det gäller penningtvätt. Mångmiljardböter och förbud mot att göra affärer i dollar kan få hela banker på fall.

Där är inte Swedbank, och det är nog inte så sannolikt att banken hamnar där heller, även om amerikanska myndigheten Departement of Financial Services (DFS) nu utreder banken för misstänkt vilseledande information kring kunder och affärer som kan handla om penningtvätt. Men en tredjedel av börsvärdet har ändå raderats ut sedan avslöjandena om kunder som kan misstänkas för penningtvätt rullats upp.

Signalerade knappast krafttag och nystart

Och kombinationen bank och bedrägeri, som i sig är totalt omöjlig ur förtroendesynpunkt, blir naturligtvis ännu mer hopplös när det misstänkta grova bedrägeriet som Ekobrottsmyndigheten nu utreder handlar om att mörka information som rör just penningtvätt.

Denna förtroendekollaps ska nu banken jobba sig ur med en tillförordnad vd och en ordförande som knappast signalerade krafttag och nystart i dag. Eventuellt sitter Idermark inte många månader till – flera storägare säger i dag att de vill att valberedningen börjar leta ledamöter till en ny styrelse nu direkt.

Om krisen djupnar ytterligare, eller bara håller i sig så länge, återstår att se.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet