Statsvetaren Jenny Madestam förklarar varför Almedalen är en viktig arena för politiska aktörer.

Det här står på spel under årets Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det dags för årets politikervecka i Almedalen på Gotland.

Vilka ämnen kommer vara hetast, vilken partiledare kommer få det lättast, vem kommer att få kämpa och varför ska du bry dig?

Statsvetaren Jenny Madestam besvarar dina frågor.

Vilken betydelse har Almedalen för partierna?

– Stor betydelse. Det är en exponerad arena att uppträda på, både för att entusiasmera de egna medlemmar och väljare, för att försöka övertyga andra, liksom att positionera sig till andra partier. Alla möjligheter till exponering är viktig för partierna. Almedalen ger möjlighet till att göra utspel/presentera nya förslag, vilket ofta sker där.

Almedalen 2017

TV: Almedalsveckan – partaj för lobbyister eller viktig för demokratin?

Vad står på spel i år?

– Att skapa förtroende, både för partiledarna men även för partiet och dess regeringsalternativ. Årets Almedalen blir en start på valrörelsen varför frågan om regeringsbildning och regeringsduglighet kommer att hamna i fokus.

Vilka tre politiska frågor kommer vara hetast? 

– Sjukvården, skolan och regeringsbildning/partisamarbeten.

LÄS MER: Kritik mot kommunernas närvaro i Almedalen

Tappar Almedalen i betydelse?

– Både och. Inte för icke partipolitiska aktörer, som ordnar seminarier. För partierna finns dock i dag ett stort utbud av arenor, där Almedalen är en. I år har Järvaveckan hamnat i centrum som ett alternativ till Almedalen, som partierna dessutom nappat på. Almedalen som arena hamnar även i trångmål i diskussionen om att det är en liten klick/elit som åker dit. Å andra sidan är Almedalen ett unikt demokratiskt fenomen där alla aktörer ur vårt samhällssystem möts för samtal.

Vem av partiledarna kommer ha det lättast och vem kommer få det svårast i år?

– Lättast kommer Annie Lööf ha som åker dit med högt förstående och därmed starkt självförtroende. Svårast har Anna Kinberg Batra, som här ges tillfälle att profilera sig och partiet. Utifrån det missnöje som visat sig finnas i hennes parti, samt det låga förtroendet har hon en press på sig.

LÄS MER: ”För mycket show hotar Almedalsveckan”

Är det något av partierna som brukar dra mer nytta av Almedalen än andra?

– Liberalernas Jan Björklund är en skicklig talare och brukar få bra omdömen efter sina tal, sådant kan vara värdefullt. I Almedalen blir det tydligt att övriga partier vill vända SD ryggen, både i partiledarnas tal och genom att övriga partier försökt markera ogillande på SD:s dag genom att göra olika motaktioner. Detta kan spä på SD:s martyrroll vilket kan gynna dem.

LÄS MER: Utrikesministern bojkottar Almedalen

Varför ska allmänheten bry sig om Almedalen?

– För att det är ett unikt demokratiskt fenomen. Visby blir som ett öppet universitet där du kan bilda dig i en vecka, genom att gå på många intressanta seminarier. Partierna brukar presentera någon nyhet och dessutom försöka profilera sig, även detta bör vara intressant för allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet