De längre resorna minskade mer än de kortare resorna, enligt Telias data. Foto: Johan Nilsson/TT

Data visar: Så reste svenskarna under julen

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna reste betydligt mindre den här julen jämfört med förra året – förutom när det kommer till fjällresor. Det visar mobildata från Telia som SVT har tagit del av.

Regeringens budskap var tydligt: undvik onödiga resor och trängsel under julhelgen. Och svenskarna verkar ha lyssnat.

Mobildata från Telia visar att de längre resorna dagarna runt jul minskade med 40 procent i jämförelse med förra året. För kortare resor, inom kommunerna, var minskningen 17 procent.

– Då kan man tänka sig att folk har stannat hemma men fortfarande har åkt och handlat och så vidare inom kommunen, säger Elin Allison, strategichef för dataanalys på Telia.

Minskad julshopping

I de centrala delarna av storstäderna och i populära shoppingområden var det en stor aktivitetsminskning 21-26 december jämfört med förra året. Till exempel:

• 50 procents minskning runt Hötorget i Stockholm.

• 64 procents minskning i området runt Nordstan i Göteborg.

• 41 procents minskning i området runt Triangeln i Malmö.

– Det är glädjande att så många följer råden, att man inte rör sig på stan och att man försöker håller avstånd. Men vi kan fortfarande inte se att det här har någon effekt på sjukvårdsbehovet, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm.

Hög fjällaktivitet

Däremot syns inte samma tydliga trend när det kommer till fjällresor. I de undersökta områdena i Jämtland och Sälen var aktiviteten i stort sett oförändrad jämfört med förra julen, enligt Telias data.

– Tittar man på de vanligaste resorna till de här områdena den 19-25 december så är det framför allt från närliggande kommuner. Men det är klart att det är folk som har åkt från andra ställen också, säger Elin Allison.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.