Arbetsmiljöverket utreder tidigare regionpolischefen Mats Löfvings död. Foto: Naina Helén Jåma/TT/Henrik Montgomery/TT

De begär ut polisrapporten om Löfvings död

Publicerad

Arbetsmiljöverket har begärt att få ta del av polisens utredning efter den tidigare regionpolischefen Mats Löfvings död i februari.

Mats Löfving hittades död i sin bostad i Norrköping den 22 februari. En förundersökning inleddes för att utesluta att ett brott låg bakom dödsfallet. Den lades ned av åklagare tidigare i mars eftersom inget pekade på att dödsfallet orsakats av någon annan person.

Enligt rutin

Dödsfallet anmäldes även av polisen till Arbetsmiljöverket, i enlighet med arbetsmiljölagen. I mars gjorde myndigheten en inspektion hos polisen och efter det har man nu skickat ett tillsynsmeddelande med en begäran om att få ta del av polisens utredning som arbetsgivare.

– Det är enligt de rutiner som vi har när det har hänt en allvarlig händelse eller en olycka, säger arbetsmiljöinspektör Annika Gladh, som inte kommenterar det pågående ärendet.

I utredningen ska polisen beskriva vilka faktorer i arbetsmiljön som man bedömer kan ha bidragit till händelsen samt vilka åtgärder som vidtagits eller planeras.

Om Arbetsmiljöverket efter sin granskning anser att polisen inte har följt lagen kan myndigheten göra en åtalsanmälan till Åklagarmyndigheten.

Kritik mot ledningen

Kritik har efter Mats Löfvings död riktats mot polisledningen och rikspolischef Anders Thornberg. Bland annat har det från Löfvings familj ifrågasatts huruvida han fick tillräckligt stöd från arbetsgivaren i samband med uppmärksamheten kring misstankarna om tjänstefel som riktats mot honom.

Anders Thornberg har inte gett några intervjuer efter kritiken som framförts och ville inte heller gå in på det när han fick frågor om saken vid en pressträff på tisdagen.

– Jag kommer att svara vid ett senare tillfälle. Det pågår fortfarande en utredning vid Arbetsmiljöverket om arbetsmiljön, och jag kommer kunna återkomma vid ett senare tillfälle, sade Thornberg.

– Just nu pågår det också ett sorgearbete i Polismyndigheten och vi fokuserar på verksamheten, sade han vidare.

Senast 26 maj ska polisen ha skickat utredningen till Arbetsmiljöverket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter Löfvings död har polisen fått kritik för hanteringen av utredningen mot honom. HR-chef Tomas Rosenberg berättar om stödet till Löfving – och om man borde ha agerat annorlunda. Foto: Henrik Montgomery/TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.