Det var på onsdagen den 22 februari som polischef Mats Löfving hittades död i sitt hem. Arkivbild. Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Förundersökning om mord på Mats Löfving läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare har beslutat att lägga ned förundersökningen om misstänkt mord i samband med regionpolischef Mats Löfvings död i februari.

– Det finns inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts, säger chefsåklagaren i Norrköping, Torsten Angervåg.

Under onsdagen har Arbetsmiljöverket också genomfört ett inspektionsbesök hos Polismyndighetens huvudkontor i Stockholm.

Enligt Åklagarmyndigheten har en kriminalteknisk undersökning genomförts och förhör har hållits i utredningen efter Mats Löfvings död den 22 februari. Rättsmedicinalverket har även lämnat ett preliminärt obduktionsutlåtande och av det framgår att ”ingenting pekar på att döden orsakats av någon annan person”.

– Vi har inte haft några indikationer i något avseende på att någon annan person skulle ha varit inblandad i någon del, säger chefsåklagaren Torsten Angervåg till SVT.

Kritiken mot polisledningen

Han beskriver utredningsarbetet som ”rakt” men svårt för många inblandade, inte minst för Polismyndigheten själv. Bland annat har polisen i det berörda området tagit hjälp av poliser från andra områden inom regionen.

– De poliser som har stöttat mig i den här utredningen har inte jobbat tillsammans med Mats Löfving. De ska inte behöva bära det här rent känslomässigt, säger han. 

Arbetsmiljöverket har genomfört inspektionsbesök

Under onsdagen genomförde Arbetsmiljöverket ett inspektionsbesök hos Polismyndigheten. Bakgrunden är den anmälan som polisen gjorde den 24 februari eftersom man gjorde bedömningen att Löfvings död kunde ha koppling till hans arbete. 

Enligt Arbetsmiljöverkets föranmälan, som SVT tagit del av, skulle myndigheten skicka tre personer, och förväntade sig att få träffa representanter för arbetsgivare och skyddsombud.

SVT har sökt både Arbetsmiljöverket och Polismyndigheten som båda avböjt intervjuer, och informationen kring mötet är mycket knapphändig. Polisen vill inte uppge vilka som deltog från deras sida.

”Arbetsmiljöverket kommer inom kort att meddela Polismyndigheten resultatet av dagens inspektion. Polismyndigheten avvaktar Arbetsmiljöverkets återkoppling innan Polismyndigheten gör några uttalanden” skriver polisens mediacenter i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet