Det var på onsdagen den 22 februari som polischef Mats Löfving hittades död i sitt hem. Arkivbild. Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Löfving i förhör i januari: ”Jag önskar respekt”

Uppdaterad
Publicerad

Polischefen Mats Löfving hittades död i sitt hem 22 februari – och förundersökningen om misstänkt tjänstefel är nedlagd. I förhör riktade han kritik mot läckor rörande fallet. ”Jag önskar liksom respekt”, sa Löfving i ett förhör i januari.

Den 22 februari presenterades den externa granskningen av den så kallade polishärvan. Senare på kvällen hittades Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, död i sin bostad.

Åklagaren Bengt Åsbäck på Särskilda åklagarkammaren meddelade kort därefter att förundersökningen om misstänkt tjänstefel gällande Löfving skulle läggas ned.

SVT har tagit del av den nedlagda förundersökningen som till stora delar är maskad. Men det framkommer att Mats Löfving i förhören fått flera frågor om relationen till Linda Staaf.

Kritisk till ”läckor”

I ett förhör i slutet av januari i år sa Mats Löfving att han “uppfattar att varenda sak som inte skulle läcka har läckt” och att han därför ville vara försiktig med att berätta vissa detaljer.

“Kanske framförallt inte för min egen skull med eftersom jag pratar om en annan människa också” sa Löfving. “Jag önskar liksom respekt”.

Det framkommer också i den nedlagda utredningen att Mats Löfving kontaktade Linda Staaf i december efter att medierapporteringen tagit fart och att de berörde anklagelserna som riktats mot honom.

I förhören pressades både Löfving och Staaf om hur deras relation sett ut och när den inleddes. Bland annat nämns mejl och anteckningar som återskapats, men dessa är till stor del maskade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter Löfvings död har polisen fått kritik för hanteringen av utredningen mot honom. HR-chef Tomas Rosenberg berättar om stödet till Löfving – och om man borde ha agerat annorlunda. Foto: Henrik Montgomery/TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet