Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Löfving fick lida för hela polisledningens misslyckande, enligt riksdagsledamoten och tidigare polisen Katja Nyberg (SD). Polisen Martin Marmgren (MP) tycker att myndigheten ska lära av vården. SSU:s ordförande Lisa Nåbo uttryckte oro för att polisen kommer tappa förtroende. Foto: TT

”Löfving fick klä skott för hela polisledningens misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Mats Löfving fick lida för hela polisledningens misslyckande, enligt riksdagsledamoten och tidigare polisen Katja Nyberg (SD). Polisen Martin Marmgren (MP) tycker att myndigheten ska lära av vården.

– Där finns en struktur för att lära sig av misstag, det finns inte inom polisen, säger han.

Som politiker har Katja Nyberg träffat Mats Löfving via politiska insynsråd. Hon uttrycker nu stark kritik mot utredningen av Löfving och hur den presenterades.

– Jag tycker det är hemskt att man kan hänga ut en annan människa på det sättet. Visst, han var inte oskyldig, han har varit jävig och så vidare men för den sakens skull kan man inte göra på det sättet.

Vill byta ut chef

SD har sedan en tid velat byta ut rikspolischefen Anders Thornberg men har enligt Nyberg än så länge inte fått ett uttalat stöd från de andra Tidöpartierna.

Är det rätt läge, är det inte i kris man behöver samlas?

– Hur länge ska vi samlas? I näringslivet hade han fått gå på en gång, säger Nyberg.

”Kulturellt problem”

Men att byta polischef är inte hela lösningen, tycker hon och pekar på kulturella problem. Tidigare MP-riksdagsledamoten Martin Marmgren ser också brister i kulturen.

– Vi måste ha en kultur brett men också i ledarskapet som präglas av en stabil etisk kompass där man proaktivt kan lyfta svåra frågor och inte reaktivt drivas av rapporter i medierna och hamna i situationer där medarbetare kan bli utsatta, säger Marmgren.

Han tycker att polisen måste lära av sina misstag.

– Vi behöver vår egen lex-Maria som skapar ett strukturellt lärande och en egen tillsynsmyndighet som kan bedriva tillsyn och ta tag i frågor som påskkravaller eller personalärenden.

Skadat förtroende

SSU:s ordförande Lisa Nåbo, med bakgrund som polis, tror att förtroendet för polisen skadats.

– Det här har varit en smärtsam situation för hela myndigheten där polisens trovärdighet ifrågasätts med rätta. Jag hoppas att detta ska leda till konsekvenser, att polisen och arbetsmiljöverket utreder detta så att man lär sig av det.

SVT Nyheter söker rikspolischef Anders Thornberg för en kommentar. Såhär säger HR-chef Tomas Rosenberg om det stöd Mats Löfving fick under utredningen av honom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter Löfvings död har polisen fått kritik för hanteringen av utredningen mot honom. HR-chef Tomas Rosenberg berättar om stödet till Löfving – och om man borde ha agerat annorlunda. Foto: Henrik Montgomery/TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet