Foto: SVT

De har druckit vatten med bisfenol A i flera år

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals hyresgäster i bostadsområdet Kulltorp i Ängelholm har levt med bisfenol A i dricksvattnet i flera år utan att veta om det. Men nu har något hänt.

Grannarna på Kulltorp i Ängelholm har träffas för att fika. På bordet i vardagsrummet är ljusen tända, bullarna står uppdukade och kvinnorna har satt sig i sofforna. Det är som vilken trevlig förmiddagsfika som helst, men här finns något som stör. Kaffet, bryggt på vatten ifrån kranen, innehåller det hormonstörande ämnet bisfenol A.

Grannarna protesterade

Ämnet har, sen en misslyckad vattenrörsrenovering, funnits i deras dricksvatten i flera år. Och sen grannarna fick information om det i somras har de protesterat. En av kvinnorna runt bordet, Veronica Elfving, har liksom många andra runt bordet bara köpt hem flaskvatten till sig och sin 12-åriga dotter.

Bisfenol A

– När man vet att det finns något sånt här i ens vatten, och man vet att det kan påverka, så känner man sig maktlös. Jag har känt mig jättemaktlös de här månaderna sen jag fick reda på det. Vi kan ju inte välja bort på vatten. Det finns där, och vi utsätter våra barn för den här risken, säger hon.

Inte olagligt med bisfenol A i dricksvattnet

Nu har Ängelholmshem som äger bostäderna på Kulltorp beslutat att renovera om vattenrören, efter månader av protester från de boende. Lägenheterna här är några av de 3000 lägenheter i Sverige som mellan 2007 tilll 2011 renoverade rören med hjälp av en tunn hinna plast på insidan, en så kallad relining med tvåkomponents-epoxi metoden. Branschen slutade använda metoden 2011, men den är fortfarande helt laglig i Sverige.

Ängelholmshem beslutade sig för att renovera om vattenledningarna för att protesterna från de boende blev för stora. Vad det kommer att kosta är inte klart, men det rör sig om mångmiljonbelopp. Men problemet är att rent juridiskt är det idag inte olagligt med bisfenol A i dricksvattnet. Trots att man vet att ämnet är skadligt i mycket små doser finns det idag inga gränsvärden eller en obligatorisk kontrollapprat.

”Det har känts obehagligt”

Benth Jensen är vd på Ängelholmshem.

– Jag tycker att myndigheterna borde sätta ner foten. Jag är helt övertygad om att det finns mycket information, men vill att myndigheterna sätter ner foten så att vi får ett regelverk att följa och förhålla oss till, säger han.

Veronica Elfving är idag otroligt lättad över att rören som läcker bisfenol A ska bytas ut. Hon säger att hon känt både frustration och ångest under de senaste månaderna.

– Att behöva tala om för min dotter att inte dricka vattnet hemma och att inte tillåta henne att bada längre. Det har känts obehagligt, för om hon sitter i det varma vattnet tar slemhinnorna upp det i kroppen, rakt ut i blodet. Varenda gång jag har stått och diskat kommer klumpen i magen, säger Veronica Elfving.

Hon tycker att alla människor som riskerar att dricka vatten med bisfenol A borde ha rätt att få veta det, så att de också har möjlighet att protestera.

– Jag tycker att det är sorgligt, jättesorgligt. För jag vet själv hur hemskt det är nu att få reda på i efterhand att det har funnits bisfenol A i vattnet så länge och att ingen har informerat om det, säger Veronica Elfving.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bisfenol A

Mer i ämnet