Visa alla (2)
Visa alla (2)

De var bäst och sämst i partiledardebatten

Uppdaterad
Publicerad

Centerledaren Annie Lööf och statsminister Fredrik Reinfeldt får låga betyg i SVT:s Gomorron Sverige efter partiledardebatten i går.

Mona Sahlin, före detta partiledare för Socialdemokraterna, kallade debatten för både spännande – och tråkig.

– Ibland blir det väldigt förutsägbart. Men man såg vilka som hade problem och vilka som har någonting att bevisa. Löfven måste visa att han kan bli statsminister och småpartierna riskerar att åka ut. Så det var en viktig debatt, även om den är två år innan riksdagsvalet, säger hon.

Peter Wolodarski, politisk redaktör på Dagens Nyheter, menar att gårdagens debatt var väldigt lik många tidigare debatter.

– Man kände igen ett tema som har pågått i svensk politik sedan valet 2006. Det handlar om sjukförsäkringen, a-kassan och beskattningen av företag. Egentligen den typ av konflikt som Reinfeldt har velat ha i svensk politik.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt var inte på hugget under debatten, menade Wolodarski.

– Reinfeldt var ganska lam, han var inte på offensiven. Det var Löfven och företrädare för de mindre allianspartierna som var mer alerta, säger han.

Varför var Reinfeldt lam då?
– Det är en bra fråga. Regeringens spin-doktor Per Schlingmann var ute på Twitter i går och antydde att det var en medveten strategi för att låta de andra småpartierna komma fram. Men jag har svårt att se att det skulle vara en medveten strategi att göra dåligt i från sig.

Mona Sahlin tyckte tvärtom att Reinfeldt, tillsammans med Löfven, var den som klarade sig bäst i debatten.

– Reinfeldt hade bestämt sig för att vara den trovärdige, lugne, den man skulle kunna vända sig till med trygghet. Det tyckte jag att han gjorde hyfsat bra.

Och Reinfeldts passiva debattstil kan gå hem i sofforna, tror Wolodarski.

– Reinfeldt har väldigt höga förtroendesiffror. Lugn och trygghet går hem i svenska debatter. Man gillar inte debattörer som avbryter och är hetsiga.

Annie Lööf sämst i debatten

Kristdemokraternas Göran Hägglund, Folkpartiets Jan Björklund får höga betyg.

– Hägglund och Björklund är roliga, rappa men allvarstyngda på ett bra sätt, säger Sahlin.

– De använder ofta bildspråk och är retoriskt skickliga. Hägglund är rolig medan Björklund har bra retoriska poänger, säger Peter Wolodarski.

Sahlin tyckte att Annie Lööf klarade sig sämst.

– Hon pratade mycket men fick inte dominera i något av debattområdena. Hon kämpar utan att få ut någonting av det hon säger, säger hon.

– Man kommer inte ihåg vad hon sa i debatten, säger Peter Wolodarski.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partiledardebatt i Agenda

Mer i ämnet