Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag uppmanar ingen att bränna koranen” – Hör debatten mellan Magdalena Andersson (S) och Jimmie Åkesson (SD). Foto: SVT

Debatt om koranbränningar mellan Magdalena Andersson (S) och Jimmie Åkesson (SD) i Aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Andersson (S) menar att koranbrännare påhejas av Sverigedemokraterna och anklagar Jimmie Åkesson (SD) för att vara passiv. Ohederlig argumentation, menar Åkesson som säger att han vill få stopp på koranbränningarna.

– Ja, det är klart att jag vill, det vill nog de allra flesta i det här landet och i vår del av världen, säger han i Aktuellt.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har gjort bedömningen att ”Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetsläget sedan andra världskriget”. Hotet mot Sverige riskerar att bli ännu större om Danmark förbjuder koranbränningar, menar Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson, som vill att Sverige också ska försöka få till ett förbud.

Magdalena Andersson (S) upprepar i kvällens Aktuellt det hon sa på en pressträff tidigare under onsdagen – att koranbrännare i Sverige har kopplingar till Sverigedemokraterna och blir påhejade av justitieutskottets ordförande Rickard Jomshof (SD).

Åkesson: Antiintellektuellt att bränna böcker

I Aktuellt säger Andersson att det verkar som att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inte vill göra något åt situationen. 

– Det enklaste sättet att få en lugnare situation vore om Jimmie Åkesson kunde uppmana sympatisörer, medlemmar och företrädare att sluta bränna koraner och sluta uppvigla till ytterligare koranbränningar.

Ohederlig argumentation, menar Åkesson:

– Jag uppmanar inte någon att bränna koranen. Tvärtom, jag tycker att det är tölpaktigt. Jag tycker att det är antiintellektuellt att bränna böcker överhuvudtaget. Det finns betydligt bättre sätt att kritisera sådant som förtjänar kritik, till exempel islam och islamism.

Utreder medlemskap

Åkesson säger att han inte känner till några direkta kopplingar mellan koranbrännare och Sverigedemokraterna, men att man i ett fall utreder ett påstått medelmskap.

– Jag vet inte om det är bekräftat eller inte, men det är klart att man ska inte vara medlem i Sverigedemokraterna om man håller på sådär.

Socialdemokraternas förslag för att försöka förbjuda koranbränningar avfärdar Åkesson, som menar att partiet ger sig in på “samma sluttande plan som regeringen” när det gäller begränsningar av yttrandefriheten.

Hör mer i klippet ovan, eller se hela debatten i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.