Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör juridikprofessorn om S förslaget är rättsligt möjligt.

Professorn efter S förslag: För tidigt att ändra lagstiftningen

Publicerad

Socialdemokraterna vill hitta ett sätt att stoppa den typ av koranbränningar som genomförts i Sverige i sommar. Partiet vill nu utreda om koranbränningar kan utgöra hets mot folkgrupp eller förargelseväckande beteende. 

– Det vore att föregripa en eventuell domstolsprövning, säger Joakim Nergelius, professor i juridik.

Regeringen har tillsatt en utredning av ordningslagen, för att ta reda på om koranbränningar kan begränsas med hänvisning till hot mot rikets säkerhet. Nu föreslår Socialdemokraterna att det ska utredas om koranbränningar kan utgöra hets mot folkgrupp eller förargelseväckande beteende, något som partiet menar skulle kunna öppna för ett förbud.

– Det vore att föregripa en eventuell domstolsprövning, det pågår ju redan förundersökningar och om det väcks åtal där så kommer de här fallen upp i domstol. Jag ser ingen anledning att ändra lagen innan så har skett, säger Joakim Nergelius, professor i juridik och konstitutionell rätt vid Örebro universitet.

– Om åklagare kommer fram till att väcka åtal kanske man ska invänta den domstolsprövningen innan lagstiftaren agerar.

Juridiskt möjligt

Både regeringens och Socialdemokraternas initiativ är juridiskt möjliga, konstaterar Nergelius. För att ändra lagen om förargelseväckande beteende krävs ingen grundlagsändring, däremot för att ändra lagen om hets mot folkgrupp, bedömer han.

– Hets mot folkgrupp är lite mer komplicerat, det nämns ju i tryckfrihetsförordningen och i yttrandefrihetsgrundlagen, som är grundlagar. Därför kan inte ordalydelsen i den lagen ändras för i valet 2026, så där är det en komplikation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.