Sjöstedt (V) och Sabuni (L) under debatten.

Debatten om las hettade till: ”Ni är en leverantörsorganisation för lobbyister”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet och Liberalerna lyfte förslaget om förändringar i arbetsrätten som en lösning för svenska företagare som drabbats av coronakrisen. Men Stefan Löfven varnade för godtycke och orättvisa uppsägningar med det förslag som lagts.

– Det är inte regeringens förslag, säger statsministern i SVT:s partiledardebatt.

Konkurser och stigande arbetslöshet är några av effekterna som coronapandemin haft på det svenska näringslivet. Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson lyfte förslaget om förändringar i arbetsrätten som en väg ut för svenska företagare.

– Hade vi haft las på plats hade vi haft en bättre situation för att klara människor i arbetslöshet, och det blir än mer angeläget ju fler som är arbetslösa, säger Anders W Jonsson.

Coronapandemin

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt håller inte med. 

– De här otroliga förändringarna som ni vill göra innebär att människor som slitit ut sig på sin arbetsplats blir mycket lättare att sparka. Eller att den som stått upp mot sin chef får gå. Det här är ett godtycke som ni januaripartier föreslår.

”Vill undvika godtycke”

Förändringar i arbetsrätten var en del av januariavtalet som gjorde ett budgetsamarbete möjligt mellan S, MP, C och L. Stefan Löfven säger i debatten att man är överens om att ändra las, men inte enligt det förslag som utredningen presenterat.

– Vi är överens om turordningsregler, men vill undvika godtycke och uppsägningar och ha balansen kvar mellan arbetsmarknadens parter. Det som utredningen lägger som förslag är inte regeringens förslag. Jag tror inte på en lösning där man gör det lättare att säga upp folk, men jag vet att las inte fungerar bra för många yrken, säger Stefan Löfven.  

Sjöstedt till angrepp på Sabuni

Beskrivningen av företagare från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna fick Liberalernas Nyamko Sabuni att reagera.  

– Det är för många människor här som aldrig jobbat i ett företag. Om man på allvar tror att arbetsgivare ägnar tid på att tänka “vem ska jag sparka i morgon istället för ”vågar jag anställa en ny människa?”. 

Jonas Sjöstedt kontrar med att Liberalerna blivit “en sorts leverantörsorganisation åt olika lobbyister.”  

– De såg ju till och med till att du blev partiordförande genom att kampanja för dig. Kanske står du i tacksamhetsskuld och det tror jag inte att man ska göra som partiordförande. 

– Nej, vet du vad. De pengar du vill använda till vård, skola och omsorg, de skapas i näringslivet. Du måste börja visa respekt för de som skapar välståndet i vårt land istället för att förtala dem, svarar Nyamko Sabuni.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet