Hör EU-parlamentarikern Helene Fritzon (S) och Linda Jerneck, ledarskribent på Expressen. Foto: SVT

Debatt: Ska sexköp leda till orosanmälan

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen lanserade Socialdemokraternas kvinnoförbund – ihop med europaparlamentarikern Helene Fritzon (S) ett krav på att en orosanmälan till socialtjänsten ska göras när en man som döms för sexköp är vårdnadshavare för barn.

– Vad gäller sexköp och sexbrott har vi ju krävt att det ska vara fängelsestraff och inte böter som är det vanliga i dag – som en följd av det är det viktigt att beakta barnperspektivet, säger Helene Fritzon.

I nuläget är Umeå kommun ensam i landet om att göra orosanmälningar när sexköpare har barn under 18 år. I april förra året uppmanade individ- och familjenämnden polisen i Umeå att alltid överväga att göra orosanmälningar. Linda Jerneck är ledarskribent Expressen och hon håller inte med.

– Syftet med en orosanmälan är att sätta ljuset på barnets situation, det är inte att man ska använda barnet som ett slagträ för att försöka komma åt föräldrarnas dåliga beteende, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Se hela debatten här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.