Inrikesministern meddelar att han tänker kalla till möte och bjuda in alla partier som satt med i samtalen om terrorhoten tidigare. Det innebär alla partier förutom Sverigedemokraterna.

Mikael Damberg: ”Vi bjuder in alla partier utom SD till samtal”

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson (M) vill se hårdare tag mot gängkriminaliteten och debatterar frågan med inrikesminster Mikael Damberg (S) i SVT:s Agenda.

– Vi bjuder in alla partier utom Sverigedemokraterna till samtal, säger Damberg.

Ulf Kristersson har skickat ett omfattande mejl till Stefan Löfven med en rad punkter på hur polisen ska få ökade befogenheter att agera. I SVT:s Agenda får Mikael Damberg chansen att svara på om han kan tänka sig ett samarbete med Moderaterna för att lösa problemet med gängkriminaliteten. Och svaret är ja.

– Vi har ett väldigt allvarligt läge i Sverige. Jag tycker det är värt ett försök, säger Damberg.

”De har en annan värdegrund”

Inrikesministern meddelar att han redan nästa vecka tänker kalla till möte och bjuda in alla partier som satt med i terrorsamtalen. Det innebär alla partier förutom Sverigedemokraterna.

– De har en annan värdegrund. Deras förklaringsmodell är för grund. Det här är komplexa frågor, säger Mikael Damberg.

Ulf Kristersson nämnde aldrig Dambergs beslut att inte bjuda in SD under debatten, men sent på söndagskvällen skriver han på Facebook att han tycker alla riksdagspartier bör vara med i samtalet.

”Det är bra att regeringen bjuder in, men det är fel att alla inte får vara med. Stefan Löfven talade så sent som i helgen om ”nationell samling”. Då börjar man inte med att utesluta företrädare för drygt 17 procent av väljarna. Väljare som är precis lika utsatta och lika oroade över den grova brottsligheten som alla andra i Sverige”, skriver han.

M får medhåll från KD

På måndagen dagen efter fick Kristersson medhåll från Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson, som även är vice ordförande i justitieutskottet.

”Varför utesluter regeringen SD i samtal om att lösa problemet med gängkriminalitet? Det är förstås rimligt att en nationell samling inrymmer alla partier i riksdagen. Låt alla delta. Handlar om att respektera väljarna och att det behövs gemensamma lösningar över partigränserna”, skriver Carlson på Twitter.

”Kan inte trolla fram poliser”

Mikael Damberg anser å sin sida att terrorsamtalen visar att det här sättet att jobba på leder till resultat. Han förklarar att det dessutom tar tid att till exempel få fram fler poliser.

– Det tar två och ett halvt år att utbilda en polis. Det går inte bara att trolla fram dem.

En av Ulf Kristerssons punkter handlar om visitationszoner, speciella områden där polisen ska ha större rätt att visitera personer och genomsöka bilar. Mikael Damberg säger att han inte är principiellt emot förslaget, men visar ändå en viss tveksamhet.

– Om polisen har behov av ytterligare verktyg för att hitta vapen och narkotika ska vi titta på det, oavsett var de vapnen finns.

Knarkande ungdomar i Danderyd

Det är när debatten kommer in på vilka områden problemen finns i som det hettar till i debatten.

– Jag tycker statsministern trivialiserade frågan när han antydde att det är knarkande ungdomar i Danderyd som är orsaken till gängkriminalitet och att folk skjuts ihjäl i våra förorter, säger Ulf Kristersson.

– Här blir det nästan lite grälsjukt. Jag trodde vi var överens om att narkotikan är ett stort problem, att den föder gängkriminalitet ekonomiskt och dessutom är en inkörsport för unga människor in i de här kriminella gängen, säger Mikael Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.