Den här uppmaningen delar många i sociala medier under hashtaggen #metoo. Foto: Sociala medier

Dela med dig av dina egna erfarenheter

Uppdaterad
Publicerad
Har du utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp? Här kan du skriva om vad du varit med om och läsa om andras erfarenheter. Du kan vara helt anonym och behöver inte lägga in ditt riktiga namn när du skickar din historia. Vi vill samla personliga berättelser om hur det är att vara utsatt. SVT Nyheter vill belysa problemet, men kommer inte att publicera inlägg där enskilda personer pekas ut.

SVT rapporterade · Dela med dig av dina egna erfarenheter

Det är många som skriver till oss och berättar sina historier! Tack för att ni delar med er. Om ni känner att ni behöver mer hjälp eller vill prata med någon/få stöd så har vi sammanställt en lista med olika organisationer dit man kan vända sig till. Här hittar du den:
10.56
Hej! Här kan du skriva om vad du varit med om och läsa om andras erfarenheter. De kan vara helt anonym och behöver inte lägga in ditt riktiga namn när du skickar din historia. Vi vill samla personliga berättelser om hur det är att vara utsatt. SVT Nyheter vill belysa fenomenet, men kommer inte att publicera inlägg där enskilda personer pekas ut. Jag kommer att vara närvarande i chatten och lyfta in andra människors berättelser, som de delar i sociala medier.
10.57
”Under en tid blev det en sport bland vissa män att hetsa varandra om vem som kunde ta på mina bröst”, skriver Pärson på Instagram.
 

Anja Pärson: ”Män hetsade om att ta på mina bröst” - Sport | SVT.se

SVT SportDen alpina legendaren Anja Pärson berättar om sexuella trakasserier, detta i kölvattnet av #MeToo-uppropet där kvinnor vittnar om sexuella övergrepp. ”Under en tid blev det en sport bland vissa män att hetsa varandra om vem som kunde ta på mina bröst”, skriver Pärson på Instagram.
10.58
Åsa Regnér berättar om en egen obehaglig erfarenhet: När hon var i 30-årsåldern blottade sig en man för henne på en tågstation.

Åsa Regnér: ”Viktigt att män visar solidaritet”

SVT NyheterJämställdhetsministern Åsa Regnér (S) tycker att kampanjen #MeToo i sociala medier, där kvinnor vittnar om att de utsatts för sexuella övergrepp och trakasserier, är bra. Nu tycker hon att fler män bör visa sitt stöd och berättar om när hon själv drabbades. – Man ska inte lämna kvinnor att fixa detta själva, säger hon.
11.13
Jag var 6 år första gången det hände, sen fortsatte det under många år. Jag blev utsatt för övergrepp av min pappa och jag vågade inte säga något. Nu många år senare vågar jag prata om det, händelserna har gjort mig trasig men nu börjar resan mot läkning. Det är viktigt att kvinnor vågar berätta så att det kommer fram hur stort samhällsproblem det här är.
11.15
När jag var 14 år fick en killkompis tag i en bild på mig i bar överkropp som han sparade i sin telefon. Jag konfronterade honom men hade hela tiden fruktansvärt dåligt samvete för att han kände sig dum och skämdes.
När jag var 16 år kysste en kille mig mot min vilja. Jag försökte vrida mig ur hans grepp och vände på huvudet, men han kysste mig ändå och lät mig inte gå.
Alla mina tjejkompisar har blivit utsatta för sexuella trakasserier, övergrepp eller våldtäkt. Varenda en. Jag är 17 år idag. Jag bävar inför vad som kan hända framtiden om jag redan varit med om detta.
11.20
Me too. Från dagis, genom skolåren, på turné, i studion, på teatern, på tv, på Ica, inrikes, utrikes. Överallt. Nu som då. #metoo
11.23
Me too. Så många gånger. På krogen. På jobbet. Och inte minst, i en av mina relationer. Det får… instagram.com/p/BaT6aDdnSs6/
11.25
Mer too. Först i vuxen ålder har jag förstått att det handlade om regelrätta övergrepp. I den skolan i Umeå där jag växte upp var det redan i mellanstadiet vanligt att ”näcka” oss tjejer vilket innebar att av killarna bli fasthållen så de kunde se in under kläderna. Jag var extra utsatt eftersom jag var tidigt utvecklad. Inga vuxna grep nånsin in. Detta har fortsatt in i vuxen ålder på olika sätt, nu är jag medelålders. Män tar sig rätten att kommentera kroppen och/eller tafsa, om jag visat ogillande har jag t ex fått höra att jag borde vara tacksam för att han tycker jag är snygg och tänder på mig. Det mest skrämmande är nog att jag tagit detta som normalt och inte reagerat så kraftfullt som jag själv tycker att jag borde: ”det har ju alltid varit så”
11.27
Under en tid blev det en sport bland vissa män att hetsa varandra om vem som kunde ta på mina… instagram.com/p/BaV1ZdGH78N/

SE MER I SVT PLAY: Dokumentären Våldtagen

Är du själv utsatt?

Visa

Har du varit utsatt för ett sexuellt övergrepp eller känner någon som har varit det? Känner du dig orolig över dig själv eller en vän? Här nedan hittar du platser dit du kan vända dig för att få hjälp, stöd och råd.

Kvinnofridslinjen
www.kvinnofridslinjen.se

Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, Unizon
http://unizon.se/

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige
http://www.roks.se/

Kris- och traumacentrum
http://www.krisochtraumacentrum.se/

Alla Kvinnors Hus, Team för våldtagna
www.allakvinnorshus.org

Novahuset
http://www.novahuset.com

1000 möjligheter
www.1000mojligheter.se

Tjejouren
www.tjejjouren.se
 

Killfrågor
www.killfragor.se

 

Ungdomsmottagning på nätet
www.umo.se

 

BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) eller vuxenpsykiatrin.
www.bup.nu

Föreningen anhöriga till sexuellt utnyttjade barn
www.atsub.se

Stödlinje för män:

http://akillesjouren.se/

Föreningen Storasyster

http://www.foreningenstorasyster.se

Föreningen Tillsammans

http://foreningentillsammans.se/

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet