Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni är de två favorittippade kandidaterna i valet till Liberalernas nya partiledare. Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalerna i väst vill se Sabuni som partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna i Västsverige, ett av de större förbunden i partiet, ser gärna att Nyamko Sabuni efterträder partiledare Jan Björklund när han lämnar sin post om några veckor. Det visar resultatet i den rådgivande omröstningen som förbundet höll under fredagen. På söndag kommer förbundets slutgiltiga besked.

Valet av ny partiledare i Liberalerna ser ut att stå mellan favorittippade Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag. Sabuni har hittills fått störst stöd när flera förbund inom Liberalerna haft rådgivande omröstningar, däribland i Jönköpings län, Östergötland och Gävleborg. I Uppsala län har Erik Ullenhag nominerats. I många av partiets förbund är medlemmarna splittrade i frågan och stödet är jämnt för de två favorittippade kandidaterna.

Sabuni störst stöd i Västsverige

Under fredagen hölls en rådgivande omröstning inom Liberalerna Västsverige, ett av de tre förbund som väger allra tyngst. Resultatet visar att Nyamko Sabuni har störst stöd i förbundet.

– Av våra 3 085 röstberättigade medlemmar har 1 126 valt att rösta i Västsverige, vilket innebär ett valdeltagande på 36,5 procent. Av de som har röstat har Johan Pehrson fått 54 röster, Nyamko Sabuni 638 röster och Erik Ullenhag 434 röster, säger Pär Gustafsson, förbundsordförande Liberalerna Västsverige.

Västsverige, tillsammans med Stockholm och Skåne, kommer ha drygt hälften av ombuden på det extra landsmöte som hålls den 28 juni då partiledarposten ska utses.

Närmare besked på söndag

Resultatet i den rådgivande omröstningen i Västsverige under fredagen ger en föraning om vilken kandidat förbundet helst ser som ny partiledare. Det avgörande beslutet fattas på ett extra förbundsmöte på söndag.

Under söndagen har även Liberalerna i Skåne ett möte där frågan tas upp. I Stockholm väntas besked på tisdag om vilken kandidat man helst ser som ny partiledare.

Johan Pehrson ställer också upp som kandidat i valet till ny partiledare för Liberalerna. Stödet för Pehrson har hittills inte varit lika stort som för de andra två kandidaterna, enligt resultatet i de rådgivande omröstningar som har hållits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.