Löftet till asylsökande i jobbtjänsten Jobskills Foto: TT / Jobskills

Expert om AF:s löfte: ”Det är att ljuga för de asylsökande”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen lovar att uppgifter som asylsökande lägger in i Jobskills inte kommer att användas i asylärenden. Men ett sådant löfte är inget värt, enligt experter. Formuleringen ska nu ses över.

På sajten Jobskills har Arbetsförmedlingen publicerat ett tydligt budskap till de asylsökande som ska lägga in sin personliga information: ”Observera att informationen i din profil inte på någotsätt kommer att påverka din asylbedömning hos Migrationsverket.”

Men enligt experter går Arbetsförmedlingen här alldeles för långt.

– Det ären orättfärdig garanti. Arbetsförmedlingen tar sig vatten överhuvudet, säger juristen Fredrik Jörgensen.

Han framhåller att detråder fri bevisprövning och att ingen kan garantera att uppgifterfrån Jobskills inte når Migrationsverket ellermigrationsdomstolarna via omvägar.

– Uppgifter kan läcka på olikasätt, från Arbetsförmedlingen eller från arbetsgivare. Självklartfinns det ett lovvärt syfte, men att garantera är att gå ut medfelaktiga uppgifter. Det är att ljuga för de asylsökande.

Ska ses över

Arbetsförmedlingens pressavdelning motiverar skrivningen med attdet står i sajtens villkor för arbetsgivare att den ”endast får användas i syfte attsöka kandidater för anställning. Det innebär att all annananvändning inte är tillåten”.

Migrationsverkets pressavdelning åsin sida, betonar att myndigheten själv inte får söka information iJobskills. Men man bekräftar att informationen kan nå myndigheten på omvägar, via till exempel privatpersoner, och att ”det finns inget hinder för Migrationsverket att använda deninformationen (från tipsaren) som del i ett underlag i ettasylärende.”

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg säger till SVT attformuleringen är en av de som nu ska ses över.

– Det är mycketmöjligt att en sån formulering bör justeras, men när vi beskriverkonsekvenser av att använda system så bygger det på att systemetanvänder som det är tänkt, inte att uppgifter läcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.