Löftet till asylsökande i jobbtjänsten Jobskills Foto: TT / Jobskills

Expert om AF:s löfte: ”Det är att ljuga för de asylsökande”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen lovar att uppgifter som asylsökande lägger in i Jobskills inte kommer att användas i asylärenden. Men ett sådant löfte är inget värt, enligt experter. Formuleringen ska nu ses över.

På sajten Jobskills har Arbetsförmedlingen publicerat ett tydligt budskap till de asylsökande som ska lägga in sin personliga information: ”Observera att informationen i din profil inte på något sätt kommer att påverka din asylbedömning hos Migrationsverket.”

Men enligt experter går Arbetsförmedlingen här alldeles för långt.

– Det är en orättfärdig garanti. Arbetsförmedlingen tar sig vatten över huvudet, säger juristen Fredrik Jörgensen.

Han framhåller att det råder fri bevisprövning och att ingen kan garantera att uppgifter från Jobskills inte når Migrationsverket eller migrationsdomstolarna via omvägar.

– Uppgifter kan läcka på olika sätt, från Arbetsförmedlingen eller från arbetsgivare. Självklart finns det ett lovvärt syfte, men att garantera är att gå ut med felaktiga uppgifter. Det är att ljuga för de asylsökande.

Ska ses över

Arbetsförmedlingens pressavdelning motiverar skrivningen med att det står i sajtens villkor för arbetsgivare att den ”endast får användas i syfte att söka kandidater för anställning. Det innebär att all annan användning inte är tillåten”.

Migrationsverkets pressavdelning å sin sida, betonar att myndigheten själv inte får söka information i Jobskills. Men man bekräftar att informationen kan nå myndigheten på omvägar, via till exempel privatpersoner, och att ”det finns inget hinder för Migrationsverket att använda den informationen (från tipsaren) som del i ett underlag i ett asylärende.”

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg säger till SVT att formuleringen är en av de som nu ska ses över.

– Det är mycket möjligt att en sån formulering bör justeras, men när vi beskriver konsekvenser av att använda system så bygger det på att systemet använder som det är tänkt, inte att uppgifter läcker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer