Mikael Sjöberg deltog vid Arbetsförmedlingens chefsdagar i Stockholm, men fick göra avbrott när han blev kallad till arbetsmarknadsministern för att förklara turerna kring Jobskills. Foto: Pernilla Edholm/SVT

AF-chefen om Jobskills: ”En väl använd investering”

Uppdaterad
Publicerad
Arbetsförmedlingens generaldirektör beklagar att myndigheten måste stänga ned tjänsten Jobskills, efter SVT:s avslöjanden om att den kan bryta mot lagen och användas till flyktingspionage. Men han försvarar samtidigt miljonerna som lagts i projektet och kallar det ”en väl använd investering”.

Mikael Sjöberg säger till SVT att han hoppas att stoppet för Jobskills blir kort, och att han räknar med att tjänsten ska vara igång före sommaren.

När SVT frågar vad han säger om att man nu måste stänga ned en tjänst som totalt kostat 90 miljoner eftersom man inte hade koll på att den följde lagen, så försvarar han kostnaden.

– Det här är en väldigt väl använd investering. Mer och mer av matchningen kommer i framtiden att ske genom öppna källor och öppen data. Om vi nu under en kortare period får stänga ned systemet så är det givetvis inte bra, men det är alltså en väl använd investering.

”Inte lyckligt”

I går avslöjade SVT att Arbetsförmedlingens IT-säkerhetschef redan i höstas rekommenderade att man skulle låta jurister göra en så kallad fördjupad laglighetskontroll, alltså undersöka om tjänsten Jobskills verkligen var laglig i alla delar.

Och trots att beslut fattades om att en sådan kontroll skulle vara klar i november så gjordes den inte. Inte förrän SVT för några veckor sedan började ställa frågor om projektet.

Mikael Sjöberg menar att man inte kan vara säker på att en sådan kontroll hade kunnat upptäcka de brister som nu kommit fram. Men han medger att det varit bättre om frågorna retts ut i höst, innan tjänsten öppnades för arbetsgivare.

– Det allra bästa hade varit om vi kunnat hantera de här sakerna från oktober. Det är inte lyckligt när vi måste stänga ned pågående tjänster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiserade satsningen Jobskills

Mer i ämnet