Mikael Sjöberg deltog vid Arbetsförmedlingens chefsdagar i Stockholm, men fick göra avbrott när han blev kallad till arbetsmarknadsministern för att förklara turerna kring Jobskills. Foto: Pernilla Edholm/SVT

AF-chefen om Jobskills: ”En väl använd investering”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens generaldirektör beklagar att myndigheten måste stänga ned tjänsten Jobskills, efter SVT:s avslöjanden om att den kan bryta mot lagen och användas till flyktingspionage. Men han försvarar samtidigt miljonerna som lagts i projektet och kallar det ”en väl använd investering”.

Mikael Sjöberg säger till SVT att han hoppas att stoppet förJobskills blir kort, och att han räknar med att tjänsten ska varaigång före sommaren.

När SVT frågar vad han säger om att man numåste stänga ned en tjänst som totalt kostat 90 miljoner eftersomman inte hade koll på att den följde lagen, så försvarar hankostnaden.

Kritiserade satsningen Jobskills

– Det här är en väldigt väl använd investering. Mer ochmer av matchningen kommer i framtiden att ske genom öppna källoroch öppen data. Om vi nu under en kortare period får stänga nedsystemet så är det givetvis inte bra, men det är alltså en välanvänd investering.

”Inte lyckligt”

I går avslöjade SVT attArbetsförmedlingens IT-säkerhetschef redan i höstas rekommenderadeatt man skulle låta jurister göra en så kallad fördjupadlaglighetskontroll, alltså undersöka om tjänsten Jobskillsverkligen var laglig i alla delar.

Och trots att beslut fattades omatt en sådan kontroll skulle vara klar i november så gjordes deninte. Inte förrän SVT för några veckor sedan började ställa frågorom projektet.

Mikael Sjöberg menar att man inte kan vara säker påatt en sådan kontroll hade kunnat upptäcka de brister som nu kommitfram. Men han medger att det varit bättre om frågorna retts ut ihöst, innan tjänsten öppnades för arbetsgivare.

– Det allra bästahade varit om vi kunnat hantera de här sakerna från oktober. Det ärinte lyckligt när vi måste stänga ned pågående tjänster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserade satsningen Jobskills

Mer i ämnet