Häng med till mjölkbonden Susanna Karlssons gård i Valdemarsvik. Foto: Daniel Ivarsson

Mjölkbonden: ”För dyrt att bedriva jordbruk utan EU-stöd”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 60 000 lantbrukare i Sverige delar årligen på cirka tio miljarder kronor i stöd för att kunna gå runt ekonomiskt. SVT:s reporter Torbjörn Averås Skorup besökte mjölkbonden Susanna Karlsson och hennes mjölkgård med ungefär 120 kor utanför Valdemarsvik. Hon är beroende av jordbruksstödet som inkomst.

EU-kommissionen vill spara på jordbruksstödet och satsa mer på bland annat försvar, forskning och innovation. Sverige är ett av de länder som driver på för en minskad EU-budget och lägre jordbruksstöd.

Varför får bönderna så mycket EU-stöd i dag och vad tror bonden skulle hända om stödet minskade? Hör Susanna Karlsson berätta i klippet.

I EU-samarbetet har man kommit överens om att subventionera mycket av maten som produceras inom unionen. Det gör man för att bland annat garantera lantbrukarna inkomst och för att göra maten billigare för ländernas invånare. Subventionen sker genom ett jordbruksstöd till lantbrukarna och därför kan man till exempel köpa vår svenska mjölk billigare än vad den kostade att producera.

Källa: Jordbruksverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-budgeten

Mer i ämnet