Jordbruksverkets system har blivit kostsamt och dyrt att fortsätta utveckla. Foto: TT

Jordbruksverkets it-system har kostat 673 miljoner – osäkert om det kan användas

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruksverkets it-plattform har hittills kostat 673 miljoner kronor att utveckla. Men trots att det gått flera år sedan it-systemet togs i drift fungerar det fortfarande inte som det ska.Dessutom är det nu osäkert hur användbart systemet kommer att vara i EU:s nästa budgetperiod.

Jordbruksverket hade ambitiösa planer när man började bygga en ny teknisk plattform 2012. Den dåvarande programvaran var utgående och man ville förbereda sig inför kommande förändringar i EU:s jordbrukspolitik under programperioden 2014-2020.  

Men det tog tid för medlemsländerna att enas om ett nytt regelverk och när beslutet väl var fattat var tiden knapp innan det skulle tas i bruk.

Systemet blev för komplext

En rapport från Statskontoret från 2016 visar att Jordbruksverket tappade kontrollen över kostnaderna – som blev mer än dubbelt så höga som planerat. Den mest kostsamma delen har varit handläggningssystemet “Jorden”, som fungerar som ett nav på plattformen.

“Vi bedömer att systemet Jorden har blivit för komplext och det innebär att systemet är svårt, tidskrävande och därmed kostsamt att fortsätta utveckla”, skriver Jordbruksverket i sin årsredovisning för 2018.

Under våren genomför man nu en analys för att se hur systemet ska kunna användas under EU:s nästa budgetperiod.  

I värsta fall kan man tvingas att börja om från början med ett nytt system.

– Vi utgår från hypoteser. Har vi ett för komplext system? Går det att framtidssäkra Jorden? Det vi hoppas på är lösningar som gör att vi inte ska behöva byta plattform, säger Patrik Alenfelt, avdelningschef på jordbrukarstödsavdelningen på Jordbruksverket till SVT Nyheter.

Tuffa villkor inför nästa budgetperiod

Förutsättningarna ser inte ut att bli lättare för programperioden 2021-2027. Medlemsländerna står inför tuffa förhandlingar om nästa långtidsbudget och jordbrukspolitiken. 

Ett beslut kan i värsta fall dröja ända till 2020, vilket skulle innebära att Jordbruksverket bara får månader på sig att implementera de nya villkoren. 

– Vi hade gärna sett en stabil jordbrukspolitik men vi vet att det kommer att bli stora förändringar. Här finns en målkonflikt. Vi vill ha så enkla stödformer som möjligt, medan politikerna har andra mål som de vill uppnå, säger Patrik Alenfelt.

Det har it-systemet kostat

Arbetet med en ny teknisk plattform för ett tiotal olika it-system påbörjades 2012 och togs i drift 2015.  

Mellan 2012 och 2018 har kostnaderna för nyutveckling varit 673 miljoner kronor.  

2018 tillkom kostnader för förvaltning av it-systemen för EU-stöd på 175 miljoner kronor. Av dem gick 90 miljoner till implementeringen av projektet Jorden.

Sedan 2012 har Jordbruksverket tagit lån på 323 miljoner för att finansiera utvecklingen.

Mellan 2017 och 2020 får Jordbruksverket extra anslag på 240 miljoner kronor för utvecklingskostnaderna 

Källa: Jordbruksverkets årsredovisning 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.