Foto: Privat

”Det finns fler typer av alkoholister”

Uppdaterad
Publicerad

Alkoholismen kan ha många ansikten. SVT har träffat en 25-årig känd svensk modebloggerska som hade problem med alkohol i åtta år, innan hon till slut sökte hjälp. – Nästan allt som jag byggt upp i livet i dag har jag fått efter jag blev nykter, säger hon.

I kväll sänds det andra avsnittet av dokumentärserien Djävulsdansen – en serie om medberoende och missbruk som redan väckt starka reaktioner.

Josefin Dahlberg är 25 år och arbetar som chefredaktör på en av Sveriges största modesajter. Hon är nykter alkoholist, och har levt utan alkohol i flera år. På sin blogg har Josefin skrivit om sina egna erfarenheter, och nu vill hon hjälpa andra unga att sätta stopp om de har problem med alkohol.

Djävulsdansen – om medberoende

Hon vill också att vi börjar prata mer om alkoholism, för att nyansera bilden av den ”typiska alkoholisten”.

– Det höver inte vara en gubbe som sitter på en bänk. Många är ju det, men i de fallen har det gått extremt långt. Det finns fler typer av alkoholister, säger hon.

Pappa drack

Innan Josefin själv utvecklade ett missbruk var hon medberoende från tidig ålder. Det var hennes pappa som drack. Familjen förstod att han hade problem med alkoholen, berättar hon, men de förstod inte varför han fortsatte att dricka.

– Vi trodde att han inte brydde sig om oss och inte ville ta hand om oss för att han hellre ville dricka.

Första gången Josefin själv provade alkohol var hon bara 10 år. Men från 12 års ålder blev det värre.

– Då förstod jag kärleken till alkoholen, och kunde förstå min pappa. Jag kände aldrig själv att jag borde ta det lugnt för att jag började bli för full när jag var ute på krogen. Den där spärren hade jag aldrig från början.

– Med tiden försvann förstås den där härliga känslan. Begäret drog igång och jag ville ha mer och mer. Då blev situationen en helt annan. Det blev panik.

”Nästan allt har jag fått efter att jag blev nykter”

Till slut sökte Josefin hjälp. Efter åtta år, när hon var 20, lyckades hon sluta dricka. I dag tänker hon annorlunda om sin pappa.

– Det är tragiskt att han söp bort så himla mycket av sitt liv och dog väldigt tidigt. Han hade kunnat få ett fantastiskt liv.

Är du arg på din pappa i dag?

– Nej. När jag var ung var jag det. Då hade jag jättemycket ilska. Men sedan den dagen jag själv förstod vad alkoholism var och förstod att jag också har en del av den sjukdomen i mig försvann min ilska gentemot min pappa. Jag förstod att det inte var något han själv hade valt utan han var sjuk och får man inte hjälp så är det en vidrig sjukdom som bara blir värre och värre.

Nu har över fyra år gått, och alkohol tänker Josefin Dahlberg aldrig dricka igen.

– Nästan allt som jag byggt upp i livet i dag har jag fått efter att jag blev nykter, säger hon.

Missa inte Djävulsdansen, i kväll 21.05 i SVT1. Efter programmet kan du även chatta om medberoende med bland andra programledarna Ann Söderlund och Sanna Lundell.

Fakta

Här kan du få hjälp

Jourhavande medmänniska: 702 16 80

Jourhavande präst: 112

Sjukvårdsrådgivningen: 1177

Nationella hjälplinjen: 020-22 00 60

Alkohollinjen: 020-844448 

BRIS: tel 116 111

Kommunen

Sajter för vuxna:

Al-anon

ACA Sverige

Sajter för barn:

Trygga Barnen

Maskrosbarn 

Bris

Jourhavande kompis

UMO Ungdomsmottagningen på nätet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djävulsdansen – om medberoende

Mer i ämnet