SVT:s reporter tycker att utredningen är ”ganska tunn, överstruken och luftig:” Foto: Naina Helén Jåma / TT, SVT

SVT:s reporter om Swedbanks utredning: ”Det finns många kritiska frågor kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Swedbank, som misstänks för omfattande penningtvätt i Baltikum, presenterade under fredagen slutsatserna från en extern utredning som tillsattes efter Uppdrag granskning och SVT Nyheters avslöjande.

– Det finns ingenting i det här materialet som dementerar UG:s uppgifter. Det här bekräftar ytterligare att vi hade rätt och att vd Birgitte Bonnesen vilseledde marknaden, säger Axel Gordh Humlesjö, reporter på Uppdrag granskning, i SVT:s Morgonstudion.

Dagen efter avslöjandet att motsvarande 40 miljarder svenska kronor har slussats av 50 kunder inom Swedbanks kontor i Baltikum, beslutade Swedbank att tillsätta en extern utredning.

Styrelsen gav uppdraget till konsultfirman Forensic Risk Alliance, FRA, som nu under fredagen presenterade resultatet.

Swedbank och penningtvätten

Fick för kort tid

– Den är ganska tunn, överstruken och luftig. De har bara fått tre veckor på sig och alla som vet hur man analyserar transaktionsdata vet att det är väldigt krångligt och tar väldigt lång tid, säger Axel Gordh Humlesjö, Uppdrag gransknings reporter som jobbat med avslöjandet, i SVT:s Morgonstudion.

Varför FRA fick så kort tid på sig är inget som Swedbank förklarat.

– Det är en fråga som ska ställas till styrelsen och till vd Birgitte Bonnesen men det är årsstämma nästa vecka och de behöver väl materialet som ett underlag för att kunna gå vidare, förklarar Axel Gordh Humlesjö.

Motsägelsefullt budskap

Rapporten som FRA sammanställt utgår från de 50 misstänkta kunderna i SVT:s avslöjande där man tittat på hur Swedbank hanterat relationen med dem.

– Man trycker väldigt mycket på att de här kunderna inte finns kvar i banken i dag. Det man ska veta är att efter 2017 när Danske bank-skandalen briserade då ville ingen bank i världen ha med de här kunderna att göra. Alla försökte städa ut spåren efter den här sortens kunder och det har Swedbank också gjort, säger Axel Gordh Humlesjö och fortsätter:

– Det är väldigt stor skillnad mot deras budskap att de agerat tidigare.

”Bonnesen vilseledde marknaden”

Rapporten visar att banken fortfarande innehar förtroende för vd:n, en hållning man haft hela tiden. Men det finns ändå många frågor som kvarstår, menar Axel Gordh Humlesjö som handlar om hur Bonnesen kommunicerat under tiden det stormat runt banken.

– Det är väldigt många som har kritiska frågor. Det finns ingenting i det här materialet som dementerar Uppdrag gransknings uppgifter. Det här bekräftar ytterligare att vi hade rätt och att vd Birgitte Bonnesen vilseledde marknaden, säger Axel Gordh Humlesjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet