Det här är Åsiktsbubblan

Uppdaterad
Publicerad

En vägg som försvinner, två grupper som tycker helt olika som möts. I det nya SVT-programmet Åsiktsbubblan avhandlas några av väljarnas viktigaste valfrågor av väljarna själva.

Under våren valåret 2022 släpps fem program av Åsiktsbubblan, där fem olika ämnen debatteras. I varje program deltar åtta personer, indelade i två grupper. Grupperna sitter i varsitt rum, ovetande om att det på andra sidan väggen sitter personer som har helt andra åsikter och lösningar, och att väggen som skiljer dem åt kommer försvinna.

Hur förändras samtalet i mötet med meningsmotståndare?

De går från att befinna sig i en grupp med likasinnade, till att plötsligt sitta i samma rum som sina största meningsmotståndare. Vi vill visa hur samtalet går inom en åsiktsbubbla, och hur det förändras i mötet med dem som tycker helt annorlunda. Går det att prata med personer som står för något man själv avskyr? Kan man lyssna, och kanske till och med förstå varandra?

Val 2022

Åsiktsbubblan är ett nytt format som utvecklats av samhällsredaktionen i Göteborg. I programmet låter vi väljare själva få diskutera vad de tänker i frågor som väcker starka känslor och är polariserande inför valet 2022. Deltagarna har hittats genom att redaktionen sökt bland lokaltidningars insändarsidor, i kommentarstrådar på sociala medier och i städer och byar. Efter bakgrundssamtal har personerna deltagit i en enkätundersökning och utifrån resultaten placerats i respektive åsiktsbubblor.

Se Åsiktsbubblans första avsnitt på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet