Foto: Scanpix

Det här är Chris O’Neill

Uppdaterad
Publicerad

38-årige Christopher O'Neill kommer från en välbärgad amerikansk familj, arbetar i finansbranschen och har en examen från en av de bättre handelshögskolorna i New York. Dessutom gillar han att åka slalom, skriver hovet på sin hemsida.

Christopher O’Neill föddes den 27 juni 1974 i London. Där växte han upp med sin mamma och pappa. Han har dubbelt medborgarskap i USA och Storbritannien och har fem halvsystrar – Tatjana, Natascha, Stephanie, Annalisa och Karen, enligt information på hovets hemsida.

De senaste 16 åren har han arbetat inom finansbranschen. I dag är han partner och ”head of research” vid Noster Capital, ett finansföretag som har kontor i London och New York.

Sten Hedman, tidigare hovreporter som följt kungafamiljen i många år, beskriver Chris O'Neill som en ”relativt framgångsrik affärsman”.

– Exakt vilka affärer det är vet jag inte, men han lever ju socialt bra i New York och sägs vara framgångsrik. Jag har aldrig läst att någon egentligen granskat vad hans affärsverksamhet innefattar, säger han till TT.

Gillar slalom och musik

Han har en fil.kand i internationella relationer från Boston University och en master i ”buisness administration” från Columbia Business School i New York.

Enligt hovet har han sysslat med slalom, tennis och golf sedan ungdomsåren. Dessutom gillar han musik, litteratur och hejar på Chelsea i fotboll.

Hans pappa, Paul O'Neill, gick bort i december 2004. Hans mamma Eva Maria O'Neill är enligt hovets information ”engagerad i ett antal välgörenhetsorganisationer med särskilt fokus kring det kulturella bevarandet av Salzburg, Österrike.”

Titeln meddelas senare

Riksmarskalken Svante Lindqvist säger till hovets hemsida att Christopher O'Neills titel kommer att ”meddelas i samband med tidpunkt för bröllopet”.

Prinsessans titlar påverkas inte, hon fortsätter att vara Hennes kungliga höghet, prinsessa av Sverige och hertiginna av Hälsingland och Gästrikland. Hon kommer även fortsättningsvis att få del av apanaget för sina officiella uppgifter.

Behöver inte konvertera

Och O'Neill kommer inte behöva konvertera från katolicismen till protestantismen innan han gifter sig med prinsessan, enligt Lindqvist.

Riksmarskalken förklarar också att O'Neill senare kommer att stödja sin maka vid hennes officiella uppdrag och närvara på evenemang där prinsessan ”kan tänkas deltaga”.

Paret har varit tillsammans i två år. I februari i år bekräftade hovet att de är sambos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Prinsessan Madeleines bröllop

Mer i ämnet