Foto: Anders Wiklund/TT

Här är de som inte röstade i statsministeromröstningen

Uppdaterad
Publicerad

Tre riksdagsledamöter avlade ingen röst i den statsministeromröstning som i dag ledde till att Stefan Löfven entledigades.

Maj Karlsson (V), riksdagsledamot från Göteborg, är utsänd som riksdagens representant till FN:s generalförsamling, uppger Örjan Rodhe, pressekreterare i Vänsterpartiet, på Twitter.

Resan skulle ha inletts i går, men sköts upp en dag eftersom Vänsterpartiet ville ha så många ledamöter som möjligt på plats vid gårdagens omröstning om andre vice talman, skriver Folkbladet Västerbotten.

Regeringsbildningen

Centerpartist var på samma resa

Centerpartiets näringspolitiska talesperson Helena Lindahl var den andra ledamoten att inte rösta i dag. Enligt Folkbladet Västerbotten följde hon med på samma resa, och då alltså med uppskjuten avresa till i dag.

Vänsterpartiets gruppledare Mia Sydow Mölleby säger till Dagens Industri att Lindahl kvitterades ut mot Maj Karlsson.

Hann inte trycka på knapp

Den tredje ledamoten som inte röstade var Leila Ali-Elmi (MP). Miljöpartiets pressekreterare Nicole Goufas säger till Dagens Industri att hon fick problem med att fälla upp bordsskivan och därför inte hann trycka på knappen.

Ali-Elmi klargjorde sin uteblivna röst efter omröstningen genom att framföra en så kallad röstförklaring till kammarkansliet. Där klargjorde hon sitt stöd för Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet