Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Friska vuxna som bor tillsammans med en person som diagnostiserats med covid-19 ska stanna hemma i sju dagar, enligt Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer. Foto: TT Jessica Gow/Claudio Bresciani

Det här betyder Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer

Publicerad

Den som bor med någon som är smittad med covid-19 ska stanna hemma i sju dagar, enligt Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer.

SVT Nyheter reder ut vilka som omfattas och hur man som anhörig kan få ersättning om det inte går att jobba hemifrån.

Vem ska stanna hemma?

Folkhälsomyndigheten ser friska vuxna som bor tillsammans med en person som diagnostiserats med covid-19 som potentiella smittfall.

De ska därför stanna hemma i sju dagar från det datum som någon i hemmet fick diagnosen. Om de friska personerna i hemmet inte uppvisar några symtom rekommenderas provtagning efter fem dagar. 

Det nya beskedet från Folkhälsomyndigheten är en nationell rekommendation, men ska genomföras i regionerna. Beroende på hur smittskyddet ser ut, kan besluten skilja sig åt lite från region till region.

Ekonomisk ersättning

Den som berörs av reglerna kommer enligt Folkhälsomyndigheten att kontaktas av smittspårare inom vården. Den som bor ihop med en person som har konstaterats smittad med covid-19 rekommenderas att arbeta hemifrån.

För den som har ett jobb som inte går att utföra på distans går det att ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan.

– Om man är anhörig och har fått förhållningsregler från vården som säger att man ska hålla sig hemma och inte kan jobba hemifrån behöver man ett läkarintyg för smittbärarpenning, säger Emma Spak som är chef för sektionen för Hälso- och sjukvård på SKR.  

Försäkringskassan uppger att man räknar med ett större inflöde av ansökningar men att man har resurser för att hantera detta.

Barn undantas från reglerna

Barn som går i förskola eller grundskola behöver inte stanna hemma bara för att någon i hemmet smittats av covid-19. Folkhälsomyndigheten har dock inget svar på vad som gäller för att hämta och lämna barn på förskola och skola. Myndigheten hänvisar till sina allmänna råd för att minska smittspridningen, där det anges att den som är sjuk bör stanna hemma.

Till Dagens Nyheter säger statsepidemilog Anders Tegnell dock att det går bra att hämta och lämna barn i skolan och förskolan.

Personer som endast delar vissa boendeytor med varandra, exempelvis studentkorridorer, undantas också från reglerna. Samma sak gäller för personer som har har påvisat antikroppar under de senaste sex månaderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet