Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson kan inte slappna av riktigt än, enligt Elisabeth Marmorstein. Foto: TT

”Det ljusnar för Moderaterna – men än kan Ulf Kristersson inte andas ut”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Mindre fokus på gängvåldet, ljusare utsikter för hushållens ekonomi och positiva nyheter kring Natoprocessen. Det är några förklaringar till att Moderaterna nu ökar i opinionen. Men det är för tidigt att slå fast ett trendbrott.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Moderaterna har fått en bra start på 2024. Den intensiva debatten om svikna vallöften som länge påverkade stödet för partiet har klingat av. Inflationen har sjunkit tillbaka, räntorna är på väg ner och den stökiga Nato-processen har gått i mål. Till det kommer att gängkriminaliteten inte är i centrum av debatten på det sätt som den var i höstas.

Dessutom har Tidöpartierna visat på leverans i några av sina mest prioriterade frågor. Vid årsskiftet sänktes dieselpriset och på rättsområdet har flera utlovade förändringar förverkligats.

Sammantaget har detta bidragit till att fler än tidigare tycker att regeringen gör ett bra jobb. Från 33 procent i oktober till 41 procent nu, enligt Indikator Opinion. Visserligen är en majoritet fortsatt missnöjd med regeringens prestation men andelen som tycker att regeringen gör ett dåligt jobb har minskat med åtta procentenheter.

Då kan pessimismen ta ny fart

En sådan utveckling gynnar det största regeringspartiet medan Liberalerna och Kristdemokraterna är fast parkerade under riksdagsspärren.

Den statistiskt säkerställda uppgången för Moderaterna följer också en mer positiv mediebild för partiet, enligt SVT/Verian. Det kan i sin tur mobilisera osäkra väljare, vilket bekräftas av ett flöde från “soffan” på en halv procentenhet. Men är allt då bara frid och fröjd då för Moderaterna?

Det korta svaret är nej. Med 19,6 procent ligger de ungefär på sitt valresultat. Och SD är fortfarande näst största parti, även om avståndet till M har minskat. Därutöver är de faktorer som sannolikt ligger bakom uppgången osäkra. Skulle inflationen plötsligt öka igen och räntesänkningarna dröja ytterligare, kan hushållens pessimism ta ny fart.

Psykologiskt viktigt för M

Den senaste veckan har också våldsvågen eskalerat igen och det parti som brukar gynnas när gängkriminaliteten dominerar dagordningen är SD.

En bräcklig uppgång alltså som behöver bekräftas i kommande mätningar för att kunna slå fast ett trendbrott. Men att det ser ut att ljusna är psykologiskt viktigt för Moderaterna som pressats hårt i regeringsställning.

Annat värt att notera i mätningen är att Socialdemokraternas nedåtgående trend fortsätter. Sedan toppnoteringen i augusti har partiet tappat 4,2 procentenheter. Under samma period har förtroendet för Magdalena Andersson (S) minskat med elva procentenheter.

Det indikerar att den tidigare starka medvinden till stor del bottnade i ett missnöje med regeringen och ett högt förtroende för Magdalena Andersson (S). Det är inte långsiktigt hållbart för riksdagens största parti.

Mediebilden av S har försämrats kraftigt

Till skillnad från Moderaterna har också Socialdemokraternas mediebild försämrats kraftigt. För första gången sedan sommaren 2021 uppfattar allmänheten publiciteten kring partiet som tydligt negativ. Och det är inte så konstigt efter de senaste veckornas turbulens kring riksdagsledamoten Jamal El Haj och den kritik Magdalena Andersson (S) fick när hon ifrågasatte högerdebattören Henrik Jönssons finansiering.

Risken för S är att varje litet felsteg framåt resulterar i stora rubriker, det är så medielogiken fungerar. Det om något borde bekymra riksdagens största parti.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.