Foto: TT

Detta gäller vid streaming på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Dagens uppmärksammade dom mot två män som gjort filmer tillgängliga via Swefilmer handlar om dem som gör filmerna tillgängliga.

Men även konsumenten som tittar på film via gratis streamingtjänster kan begå en olaglig handling. Det menar Christian Nilsson, senior jurist på Patent- och registreringsverket och Marianne Levin, professor i immaterialrätt vid Stockholms universitet.

Hur väntat var utfallet i den här rättegången?

Christian: Det var väldigt väntat, jag är inte ett dugg förvånad. I mina ögon har det länge stått klart att den här typen av agerande är olagligt.

Illegal streaming

Marianne: Det var väntat, även om jag inte tror att det hjälper mot den här typen av brottslighet. Man statuerar ändå ett exempel om att så här får man inte göra. 

Varför får man inte göra filmer tillgängliga via gratis streamingtjänster?

Christian: Upphovsrätten är en lång juridisk tradition som sträcker sig tvåtusen år tillbaka i tiden. Den bygger på att den som gjort ett verk, en film eller en tavla har rätt att få ersättning för det. Vad de här personerna har gjort är att de har länkat till en oerhört stor mängd filmer olagligt upplagda på internet. På det sättet har de fått in 14 miljoner kronor i annonsintäkter.

Marianne: Det måste finnas en ekonomisk ram för att producera kultur i det här landet och vi har valt ett marknadsmässigt system där grundtanken är att upphovsmän ska försörja sig själva. Då måste de kunna få betalt.

Vad betyder dagens dom för konsumenten?

Christian: Den betyder ingenting för konsumenten, då den tar sikte på den som tillgängliggör materialet. Det här handlar om organiserad brottslighet. Piracy, det vill säga upphovsrättsintrång och varumärkesförfalskningar, omsätter mer pengar än hela den organiserade brottsligheten gör på narkotikahandel. Det är ingen slump, utan det beror på att det är så pass låga straff för den här typen av brott.

Marianne: Den får betydelse i ett vidare sammanhang. Situationen för konsumenten har delvis förändrats genom EU-domstolens dom den 26 april, i varje fall om konsumenten har vetskap om att det strömmade materialet är olagligt.

LÄS MER: Ny EU-dom kan göra det olagligt att använda illegala streamingsajter

Är det lagligt att titta på filmer via gratis streamingtjänster som Swefilmer?

Christian: Det behandlas inte i den här domen, men däremot i den dom i EU-domstolen som kom i slutet på april. Man får tolka domen med en viss försiktighet, men jag och många jurister med mig, menar att den innebär att det är olagligt att gå in och titta på sådana här sajter.

LÄS MER: Dömd till fängelse för Swefilmer

Marianne: Det är tillåtet att lyssna och titta om man inte blivit informerad om att man tar del av olagligt material. Men om man är medveten om vad man gör kan det numera finnas vissa risker med detta, då det finns en del konsumenter som identifierats och som fått betala en slant.

Får man länka till Swefilmer eller till en film som ligger ute på gratis streamingtjänster?

Christian: Nej. Då länkar du till ett material som upphovsrättsmannen inte gett sitt tillstånd för att materialet ska finnas där. Om man gör det kan man ställas till svars för brott mot upphovsrättslagen.

Marianne: Nej. Länkning är en del av internet men det är sedan länge fastslaget att det är olagligt att länka till olovligt material. Länken blir nedsvärtad.

LÄS MER: Rättsexperten: Så säger juridiken om besök på piratsajter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Illegal streaming

Mer i ämnet