Rörelsen al-Shabab, som terrorstämplats av flera länder, under en samling i somaliska Mogadishu. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT

Detta har hänt: Terrordömd man död i fängelse i USA

Uppdaterad
Publicerad

Den 37-årige svenske man som dömts för terrorbrott och suttit i amerikanskt fängelse har dött till följd av coronaviruset. Här är bakgrunden:

2008 Två män, 27 och 28 år gamla, med somaliskt och svenskt medborgarskap åker till Somalia.

2012 augusti De båda männen och ytterligare en brittisk man grips när de försöker korsa gränsen till Djibouti, ett litet afrikanskt land som gränsar till Somalia. De misstänks stödja al-Shabab, som terrorstämplats av bland andra USA. Säpo kontaktar åklagare, men eftersom det då inte var brottsligt att vara med i en terrorstämplad organisation så lades förundersökningen i Sverige ner.

Istället åtalar USA dem för att stödja terrorverksamhet och vapenbrott. De riskerar livstids fängelse.

”De åtalade är inte aspirerande terrorister, de är terrorister. De gjorde mer än att få terroristutbildning, de använde den i terroristoperationer med al-Shabaab”, skriver FBI.

Men advokaten och anhöriga menar att de var på flykt från al-Shabab.

2012 oktober USA ber Sverige om hjälp med förundersökningen. Bland annat skickade Sverige över hemlig telefonavlyssning, spaningsmaterial och en röstanalys.

2012 november Sverige hade velat föra dem till svensk mark, men istället förs de från Djibouti till USA.

2013 Fallet får stor uppmärksamhet och männen kallas ”Djiboutisvenskarna”. Ekot rapporterar om att en av männen säger sig ha utsatts för tortyr under förhören i Djibouti.

2016 Männen döms till fängelse, efter att ha erkänt att de försökt stötta al-Shabab. Enligt FBI tränades de för att bli självmordsbombare. Det längsta straffet blir elva år.

2020 En av männen avlider i amerikanskt fängelse, efter att han drabbats av coronaviruset.  

Närmare 70 procent av fängelsets intagna har testat positivt för viruset.

Han var 37 år och hade omkring ett och ett halvt år kvar på sitt straff innan han skulle friges villkorligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer