Foto: Simon Dawson/Reuters, Michael Probst/AP/TT

Deutsche Banks vd: Vi är annorlunda nu

Uppdaterad
Publicerad

Deutsche Banks vd Christian Sewing har ett hårt jobb framför sig att övertyga investerare om att stötta hans omfattande sparpaket där bland annat 18 000 arbetstillfällen försvinner.

Bankens aktie steg 2,1 procent på onsdagen och tog därmed igen något av måndagens och tisdagens nedgångar på totalt 10 procent efter att banken presenterat sitt drastiska sparpaket på söndagen.

Förändringarna omfattar förutom skrotandet av hela affärsenheter även inrättandet av en skräpbank som ska avlasta Deutsche Bank ekonomiskt.

Kritiker tvivlar dock på att åtgärderna är tillräckliga för att tackla stenhård konkurrens och låga räntor. Andra befarar att banken kommer att be om nya pengar från investerare – något man tidigare lovat att avstå från.

Ledningen kritiserades

År 2020 siktar Deutsche Bank på att nå ett nollresultat eller att gå med vinst, men bankens chefsekonom varnar för att det råder betydande osäkerhet kring prognosen.

Ledningen kritiserades efter att bilder på Instagram visade hur skräddare lämnade bankkontoret i London efter att ha tagit mått till nya kostymer till toppchefer samma dag som hundratals anställda sades upp.

Christian Sewing försvarar sig mot kritiker som anser att sparprogrammet liknar tidigare misslyckade försök.

”Det är annorlunda denna gång. Vi är annorlunda.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.