Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gängen har också personer som kan spana på polisen – och därefter välja andra måltavlor. Hör Diamant Salihu om situationen. Foto: SVT

Diamant Salihu: ”Enligt uppgifter vi fått är det inte slut än”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens våldsdåd i Uppsala utgör en ”extrem upptrappning” av den konflikt som uppstått inom det kriminella nätverket Foxtrot. Det menar SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu, som befarar att våldsspiralen kan fortsätta.

– Det vi sett i Uppsala är en hämndaktion på en hämndaktion. Enligt uppgifter som vi fått är det inte slut än, säger han i Aktuellt.

Nätverket Foxtrot som kopplas till våldsvågen i Uppsala leds enligt polisen av Rawa Majid – mer känd som ”Kurdiska räven”. Majid befinner sig sedan en tid tillbaka på flykt i Turkiet, men det stoppar inte nätverket från att försöka vinna ny mark i Sverige.

Gänget har under lång tid försökt ta över narkotikamarknaden i Uppsala och på flera andra håll i landet, men på sistone har något hänt.

Våldsvåg i Uppsala

Enligt Diamant Salihu har en intern konflikt uppstått i nätverket varpå medlemmarna vänt sig mot varandra. Det är en del av förklaringen till att anhöriga nu blivit måltavlor för våldet, förklarar han.

– Det är vänner som känt varandra i många många år. De vet var anhöriga finns, de vet varandras svagheter.

Hör Diamant Salihu om våldet mot gängmedlemmarnas anhöriga i klippet ovan.

Se hela Aktuellts sändning från Uppsala här (SVT Play).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet